​När jag var grabb kunde man springa runt på Nytorget och äta glass utan att oroa sig för hemskheter. Sedan dess har Söder förändrats, och blivit otryggare. Därför behövs SD – det enda parti med en kriminalpolitik att tala om, skriver Mikael Eriksson, riksdagstjänsteman för Sverigedemokraterna.

Mycket har förändrats i den stadsdel som jag i 35 år har sett som mitt hem. Som född och uppväxt i vad jag alltid har sett som Stockholms kanske vackraste plats har jag successivt sett Söder förändras.

Än i dag drar jag mig ofta till minnes hur stadsdelen var då, när jag växte upp. Hur vi som smågrabbar sprang runt i Vita bergen eller cyklade utmed kajen vid Hammarbyhamnen. Redan tidigt minns jag hur både jag och mina vänner fick leka fritt utomhus utan minsta oro för att råka ut för hemskheter. Man tävlade uppför Fåfängans backe, åt sin glass vid Nytorget, spelade minigolf i Blecktornsparken och det var alltid folkfest när Karl-Anton hade sin föreställning på Vitans parkteater.

► LÄS MER: Många står upp för yttrandefriheten – men inte när det gäller SD

När Jimmie Åkesson nyligen höll sitt sommartal talade han mycket om otrygghet, eller snarare den förändrade brottsligheten i samhället. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet så har det totala antalet anmälda brott i Sverige ökat med nära 16 procent under de senaste 10 åren. När man ser sådana siffror är det naturligt att undra över hur det ser ut i sitt eget område - i mitt fall på Söder.

Mellan 2004 och 2014 har antalet anmälda brott ökat med hela 25 procent. Likaså ser man en tydlig ökning om 6 procent gällande antalet brott i förhållande till befolkningen, det vill säga antal brott per 100 000 Södermalmsbor. De brott som på senare tid har ökat särskilt anmärkningsvärt är antalet fickstölder och skadegörelser. Men även andra ökningar finns, exempelvis narkotikabrott.

För mig kommer alltid Södermalm att vara ”hemma” och även om denna utveckling kastar ett mörker över en annars solig stadsdel så kan vi vända denna trend. I många år har Sverigedemokraterna drivit en kriminalpolitik som på riktigt kan göra skillnad. Vi har lagt fram förslag om straffskärpningar, ökade resurser till polisorganisationen samt förbättringar inom domstolsväsendet. Men också brottsförebyggande åtgärder som vårt åtgärdsprogram för kvinnors trygghet i vardagen.

► LÄS MER: Vi har fortfarande en chans att stoppa Sverigedemokraterna

Ser man på läget för i år kan något trendbrott tyvärr inte skönjas. Tvärtom. Antalet brott per 100 000 Södermalmsbor var under första halvåret detta år hela 12 procent högre än för samma period förra året. För några år sedan råkade jag själv befinna mig på fel plats vid fel tidpunkt. I samma stund som jag skulle betala för mina varor i närbutikens kassa stormar en beväpnad rånare in. Som tur var nyttjades aldrig pistolen han hotade oss med och polisen var snabbt på plats. Men sådana händelser väcker tankar: vad är det som händer med mitt hem? Gängbråk, rån, skadegörelse. Den trygga frihetskänsla som jag själv hade ute som barn vågar jag i dag inte ge till nästa generation.

Sverigedemokraterna är i dag det enda parti som på riktigt kan stävja den våg av ökad kriminalitet som nu sköljer över vårt land.

Sverigedemokraterna behövs, även på Södermalm.

Mikael Eriksson

Sverigedemokraterna i riksdagen

Gruppledare politiska tjänstemän

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset