Onani, könssjukdomar och sexlust. Det är några av de vanligaste områden inom sex som ungdomar ställer frågor kring på UMO.se. "Vi får frågor om precis allt, men vissa saker sticker ut lite mer", säger sexualupplysaren Johan Nilsson.

Alamy

Till frågetjäsnten på UMO.se vänder sig ungdomar med alla möjliga typer av frågor. Många handlar om sex.

Frågetjänsten på UMO.se vänder sig till ungdomar mellan 13 och 25 år. Enligt Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysare på UMO.se, har de yngre mest frågor specifikt kring sex, hur man utför en viss typ av sex, så som analsex eller munsex, eller om det de gjort räknas som sex.

– Från de lite äldre personerna är det mest tankar på hur sexet kan bli bättre eller skönare eller tankar kring förändrad sexlust, säger han.

►LÄS MER: Så ger du en kvinna orgasm

Onani är ett av de områden som UMO:s medarbetare får många frågor kring. Johan Nilsson berättar att det kan röra sig om skam eller att frågeställarna undrar om det är farligt eller dåligt med onani.

– Det kan handla om att man får ångest och att man skulle vilja sluta, eller andra sådana negativa känslor. Vi tycker oss se en ökning av antalet frågor kring onani, men exakt vad det beror på är svårt att säga.

►DEBATT: Sluta rynka på näsan åt tjejer som onanerar

​Frågelådan på UMO.se fylls även av en del frågor kring porr, något som har blivit allt vanligare, enligt Johan Nilsson.

– Det verkar finnas mycket oro och tankar kring det, om man kan titta för mycket på porr eller om det är farligt. Framför allt många tjejer, som gillar porr, undrar om det ska vara så. Killar som tittar på porr kan undra saker som om det är dåligt eller farligt, säger han.

►LÄS MER: Så många svenskar har sex – trots att de inte har lust

Men majoriteten av frågorna som trillar in i frågelådan handlar inte om onani eller porr, utan om kroppen, utseende och en oro för att man inte ser ut på ett visst sätt och därför inte ska duga.

– Många av dessa frågor handlar om relationer och sex och om partnern kommer att tycka att man är oattraktiv. Det kan vara frågor kring när det inte funkar eller att det inte blir som man tänkt sig, att man inte får orgasm eller utlösning eller att man får utlösning för tidigt, säger Johan Nilsson.

Ulrika Schwenger

Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysare på UMO.se, arbetar dagligen med att försöka svara på ungdomars frågor och funderingar kring sex.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset