Förra året tog Sidiri Ekenryds skola emot en ny klass med ensamkommande tonåringar. De nya eleverna möttes av ett stort hjärta på whiteboarden i klassrummet med texten: ”Ni är välkomna!”. Nu riskerar de att bli tillbakaskickade till Afghanistan.
Förra året tog Sidiri Ekenryds skola emot en ny klass med ensamkommande tonåringar. De nya eleverna möttes av ett stort hjärta på whiteboarden i klassrummet med texten: ”Ni är välkomna!”. Nu riskerar de att bli tillbakaskickade till Afghanistan.

Migrationsminister Morgan Johansson, skulle du låta din äldsta son åka till Afghanistan om han vill backpacka på en jordenruntresa? Om inte, vad är skillnaden mot att mina elever kan tvingas åka dit? undrar gymnasieläraren Sidiri Ekenryd.

En lärarkollega kommer skyndande i korridoren. Vi hälsar snabbt på varandra, båda på väg till lektion. ”Vår elev har spytt på rasten igen, han får inte behålla någonting”. Det naturliga vore att koppla detta till årets vinterkräksjuka. Men vi vet. Den här sjukan kan omöjligt smitta svenska medborgare, vi är tack vare livets lotteri immuna.

På lucia lyfte ett plan med tvångsutvisade till Afghanistan. Allt var i sin ordning enligt migrationsminister Morgan Johansson, i enlighet med det avtal som skrevs under i oktober mellan regeringen och Afghanistan. Detta trots att Migrationsverket någon vecka tidigare gjort en ny bedömning kring säkerhetsläget: Det är inte säkert där. Talibanrörelsens mål är att avsätta den nuvarande regeringen i Kabul, de är starkare och krigar mer än någonsin för att erövra territorium. Under första halvan av 2016 ökade antalet civila offer med 4 procent. Även Islamiska staten är med i konflikten men riktar sina hot mest mot shiamuslimska hazarer, den grupp de flesta av våra elever tillhör och de är vettskrämda.

LÄS MER: Afghaner kan återsändas med tvång

Två veckor innan jullovet förra året tog vi emot en ny klass med ensamkommande tonåringar på vår skola. Det var kris och alla skolor ombads att hjälpas åt. När vi berättade detta för eleverna i aulan så applåderade de, med de öppna hjärtan vi har lärt dem att de ska ha. Våra nya elever möttes av ett stort hjärta på whiteboarden i klassrummet med texten: ”Ni är välkomna!”.

Tiden går, vänskap och romanser har uppstått. Men vinden vände och en bomb släpptes. Helt plötsligt skulle gränserna stängas, inte nog med det, de som har kommit in ska dessutom skickas tillbaka. De som har gått runt halva jordklotet i flera månader för att nå hit. Till oss på norra jordklotet, där hade de hört att man var välkommen, till Sveriges rike var portarna öppna.

LÄS MER: Debatt: Låt inte våningssängar i en gymnastiksal möta nyanlända – vi måste bygga bättre

Ändå lyfte planet på lucia, medvetet skickades människor till ett krigshärjat land, trots att UD avråder folk från att åka dit. Morgan Johansson, skulle du låta din äldsta son åka till Afghanistan om han vill backpacka på en jordenruntresa? Om inte, vad är skillnaden mot att mina elever kan tvingas åka dit? Mina elever väntar nu oroligt på sin dom. De förstår inte. Har inte alla rätt till fred och frihet?

Vad tycker du Morgan Johansson, som ansvarig minister, att jag ska svara mina elever när de frågar mig varför Sverige vill skicka deras vänner till ett land med krig och död? De förstår inte. Förra julen lovade vi att hjälpa dem och ge skydd. De började i våra skolor och vi har blivit en del av varandras liv. Jag har tyvärr inget bra svar att ge dem, för jag vet att Sverige är ett av världens rikaste länder och att vi behöver dessa människor här.

Sidiri Ekenryd,
gymnasielärare

Om debatten

• På luciadagen 2016 landade det första chartrade planet med tvångsavvisade afghaner från Sverige i Kabul.

• Sverige och Afghanistan har en överenskommelse som går ut på att alla personer med afghanskt medborgarskap och som inte längre har rätt att vistas i Sverige ska återtas av Afghanistan, trots att Migrationsverket bedömer att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats.

Till DN säger migrationsminister Morgan Johansson:
– Självklart är det ett etiskt dilemma. Man vill gärna hjälpa så många som möjligt till ett bättre liv. Men vi kan inte hjälpa alla.

Migrationsverket, Dagens Nyheter

Om debattören

• Ålder. 42 år.

• Bor. Solna.

• Gör. Arbetar som legitimerad gymnasielärare i psykologi och samhällskunskap.

LÄS MER: Debatt: Skäll inte på era barn – ge positiv uppmärksamhet i stället

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset