Kvinnan och ringen på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Kvinnan och ringen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Unga sydafrikanska kvinnor lockas med presenter mot sex, och männen vill ofta inte använda kondom vilket kan leda till spridning av hiv-virus. En ny vaginalring som testats visar dock att det går att förebygga hiv-smittan.

En vaginalring som innehåller hiv-medicin kan skydda osmittade kvinnor från att infekteras av hiv-viruset. Det visar en studie som testats på 4 000 kvinnor i Afrika, rapporterar Sveriges Radio.

I Sydafrika är antalet hiv-positiva mer än sex miljoner människor. Där är det också fyra gånger högre risk för unga kvinnor att smittas än unga män. En av orsakerna till det är äldre män som lockar med presenter mot sex, men vägrar att använda kondom.

►LÄS MER: Många döljer "ofarlig" hiv-infektion

Forskare har försökt att förebygga hiv-virusets spridning med gel eller piller, men det har visat sig svårt att fungera i vardagen. Nu har det istället testats vaginalringar på över 4 000 kvinnor i fyra afrikanska länder, däribland i Sydafrika.

Plastringarna, som är mjuka och fem centimeter stora, kan kvinnorna själva sätta in och tas sedan ut efter en månad. Under tiden utsöndrar de hiv-läkemedel och de märks inte av vid sex.

De visade sig bara skydda mot hiv-infektioner med 30 procent om man mätte effekten hos alla kvinnor i studien. Däremot gick skyddseffekten upp till 56 procent i ena studien på tjejer över 21 år.

►LÄS MER: Jag lever med hiv – det är inget att vara rädd för

Professor Linda-Gail Bekker, ansvarig för försöken i Kapstaden, hoppas att vaginalringar nu godkänns som ett medicinskt HIV-skydd. Det kan rädda en dels tjejers liv om killen vägrar använda kondom.

– De är fantastiska, räcker en månad och sitter där själva smittan sker, men jag tror inte vaginalringar passar alla kvinnor på jorden, det behövs alternativ, säger professorn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa