Jonas Paulsson är initiativtagare till Köttfri måndag.
Jonas Paulsson är initiativtagare till Köttfri måndag.

Politikerna måste skärpa sig och visa ledarskap – inför köttskatt och sänk momsen på miljövänliga vegetabilier. Det ska löna sig att välja rätt maträtt. Ta chansen och testa att grilla växtbaserat i sommar, skriver Jonas Paulsson.

Sommaren är här och nu ska äntligen grillen fram. I år är det dags att bryta biff- och korvovanan och i stället våga välja växtbaserade alternativ för klimatets, övergödningens och inte minst för din och dina barns hälsas skull.

Svensken förbrukar årligen 87,3 kilo kött per person enligt Jordbruksverkets nya statistik, vilket är dubbelt så mycket som världsgenomsnittet. Biffarna på grillen orsakar att enorma mängder växthusgaser pumpas ut i atmosfären i form av metan från kornas magar, dikväveoxid från gödsel och koldioxid från skövlade skogar som omvandlats till betesmarker och foderodlingar. Djurhållningen påverkar klimatet ungefär lika mycket som alla bilar, flygplan, båtar och lastbilar gör tillsammans, enligt FN.

►LÄS MER: WWF: Här är köttet som är okej att äta

Som tur är finns det allt fler klimatsmarta alternativ. En vegovåg sköljer in över storstadsområdena i Skåne, Stockholm och Göteborg och fyller på butikshyllorna med bönburgare, sojakorv och tofu. För dig som konsument är det bara att välja och vraka.

Växtbaserat på grillen motverkar effektivt övergödning. Det ser verkligen otäckt ut på många håll längs våra kuster på grund av massförekomst av växtplankton. Algblomningen gör att många besvikna badare i sommar får återvända torra hem. Havsmiljöinstitutets nysläppta rapport "Changes in four societal drivers and their potential to reduce Swedish nutrient inputs into the sea" visar att mindre konsumtion och produktion av proteinrika livsmedel har potential att avsevärt reducera fosfor- och kväveövergödningen.

Att välja vegoalternativ på grillen gynnar din och dina eventuella barns hälsa. "Nyckeln till bra matvanor är att äta mer mat från växtriket, lagom mycket och varierat". Med de orden inleds Livsmedelsverkets nya kostråd "Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig" som betonar hälsovinsterna med en mer växtbaserad kost.

Efter att ha granskat över 800 rapporter har WHO:s internationella cancerforskningsinstitut IARC kommit fram till att konsumtion av processat kött som korv och skinka markant ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent – och desto större intag desto högre cancerrisk.

►LÄS MER: Experten reder ut: Lika mycket protein i bönor och kött

Tyvärr har regeringen ännu inte satsat en krona på att uppmuntra vegonormen i samhället och vid grillen. Politikerna bör skärpa sig och visa ledarskap . Viktigast är införande av en skatt på kött och charkprodukter kombinerat med sänkt moms på miljövänliga vegetabilier. Det ska löna sig att välja rätt maträtt.

Under semestern har du chansen att i lugn och ro testa att grilla växtbaserat. Ta den! Till hösten har du då rutin på att äta hållbart och förmår därför att välja vegetariskt även när jobbstressen sätter in. Det vinner alla på, även kossan som inte vill grillas utan hellre betar på ängen med sina vänner och luktar på blommorna.

Jonas Paulsson

Initiativtagare till Köttfri måndag

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt