Gävlebocken blev inte gammal i år. Redan på invigningsdagen tuttade någon eld på bocken. Bara några timmar senare stod bocken i ljusan låga.
Gävlebocken blev inte gammal i år. Redan på invigningsdagen tuttade någon eld på bocken. Bara några timmar senare stod bocken i ljusan låga.

Redan på invigningsdagen tuttade någon eld på Gävlebocken och nu får Gävleborna ta ställning till om den ska återuppstå. Enligt Gävle kommun väntade den som brände ned bocken in en av vakternas toalettbesök.

I år hade kommunen satsat extra på bevakning av bocken. Men ett kamerasystem som skulle varna och två patrullerande vakter räckte inte för att skydda halmfiguren. Bara några timmar efter invigningen stod den i ljusan låga.

Gärningspersonen passade på att ta sig in i hägnet när en av vakterna var på väg till toaletten och den andra befann sig på motsatt sida av bocken.

"Det är otroligt svårt att skydda bocken för den som verkligen vill bränna ner den. Vaktbolaget har gjort vad de kan så det går inte att kritisera dem. Kritiken ska riktas mot bockbrännaren", säger Maria Wallberg, talesperson vid Gävle kommun, i ett pressmeddelande.

Kan byggas upp på nytt

Att bocken brinner är inte helt ovanligt. På 50 år har den klarat sig oskadd endast tolv gånger. Men i år brändes den fort. Genom en omröstning i sociala medier får Gävleborna nu ta ställning till om en ny bock ska upp. Om det blir ett ja och allt annat faller på plats kan årets bock återuppstå till lucia.

– Han fick stå så otroligt kort tid i år, och det är femtioårsjubileum. Det är otroligt många som är ledsna och besvikna över att han mötte sitt öde så här tidigt. Så vi vill göra det här för alla gävlebor och hans fans runt om i världen, säger Maria Wallberg till TT.

Ett omfattande arbete krävs för att bygga upp den på nytt. Det beräknas ta runt 1 000 arbetstimmar att bygga ett nytt skelett, knyta halmmattor och resa bocken en gång till på Slottstorget. Bara materialkostnaderna kommer att ligga på strax över 100 000 kronor.

Beslutet om en eventuellt ny bock fattar inte förrän på onsdag och blir det ett ja kan även säkerhetssystemet komma att ses över.

Ingen har gripits

I år beräknas Gävle kommun ha lagt ner 2,3 miljoner kronor av invånarnas pengar på festen samt på uppbyggnad, drift och marknadsföring av själva bocken.

Polisen letar efter gärningsmannen och har inlett en förundersökning om grov skadegörelse men ingen person har gripits.

Polisen har bland annat påträffat en mössa som vittnen sett den misstänkte bockbrännaren tappa, uppger P4 Gävleborg. Polisen ska nu undersöka om det går att säkra dna-spår i mössan.

Hur gärningspersonen fick fyr på bocken är ännu inte klarlagt.

– Vi är jätteintresserade om det finns fler som gjort iakttagelser på plats. Då får man gärna höra av sig, säger Matilda Isaksson, ledningsbefäl vid polisregion Mitt.

Per-Erik Jäderberg/TT
Årets Gävlebock – innan den brann ned. Eventuellt kan den återuppstå redan till lucia.
Bocken blir ofta förstörd.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset