Annika Eliasson blev stoppad av vakter när hon försökte lämna mat till EU-migranter. Tältlägret på bilden rör inte den aktuella händelsen.
Annika Eliasson blev stoppad av vakter när hon försökte lämna mat till EU-migranter. Tältlägret på bilden rör inte den aktuella händelsen.

Annika Eliasson ville ge mat till EU-migranter på Stenbrogårdens camping utanför Helsingborg. Maten kom från Svenska kyrkan. Men hon stoppades av vakter. "Det är något missförstånd som jag inte förstår" säger Mattias Hennius på Helsingborgs stad.

Google Maps

Stenbrogårdens camping.

Annika Eliasson och hennes femåriga dotter åkte till Stenbrogårdens camping för att lämna mat till EU-migranter som bor där. Hon hade med sig grönsaker, bröd, kaffe, te, kryddor och ägg. Maten hade hon fått via en diakon från Svenska kyrkan.

Men när hon kom fram till lägret stoppades hon av vakter.

– Jag frågade om de skämtade. Samtidigt står en EU-migrant och leker med min dotter, de ser att vi inte är främlingar, säger Annika Eliasson.

Vakterna sa att de hade sina order. Mat fick inte levereras hur som helst till EU-migranterna eftersom det fanns en risk för att den skulle vara förgiftad, enligt Annika Eliasson. Migranterna fick inte heller hämta maten från hennes bil, skriver Helsingborgs Dagblad som uppmärksammade händelsen först.

– Samtalstonen var helt okej, jag vill inte ställa till det för EU-migranterna. Men jag frågade vakterna om de inte förstod att många av dem inte fått mat.

Annika Eliasson fick lämna campingplatsen med maten kvar.

Hon har sedan länge engagerat sig i EU-migranternas sak – och blivit god vän med dem.

– Jag har samlat ihop kläder, gett dem köttgryta och mänsklighet i ett halvår. Vi har firat jul och påsk med dem. Vi har aldrig gjort detta för att få någon klapp på ryggen eller vara med i media eller något sådant.

Mattias Hennius, pressansvarig på Helsingborgs stad, förstår inte hur den här situationen har kunnat uppstå.

– Vaktbolaget som jag pratat med har inga restriktioner för att lämna över saker, det sker hela tiden. Det är något missförstånd som jag inte förstår, säger han.

Helsingborgs stad har inte heller några restriktioner med att lämna över mat till EU-migranterna. Den som vill det ska få göra det.

– Självklart, alla människor som vill lämna mat ska få göra det. Det finns inga motsatta intressen mot det. Rent generellt får man göra det, och det sker redan i dag, säger Mattias Hennius.

Och att det skulle vara förgiftad mat som lämnas över är ingenting som han hört talas om. Han förklarar att många organisationer, däribland Svenska kyrkan och Röda korset, har bidragit med förnödenheter till EU-migranterna.

►LÄS MER: EU-migranter ska avhysas – men är beredda att betala för camping

Migranterna flyttade till campinglägret för en vecka sedan efter att man haft problem med skadegörelse och bränder mot deras tidigare tältläger. Nu befinner de sig på en inhägnad äng, men är absolut fria att röra sig därifrån, vilket är ett rykte som Mattias Hennius vill slå hål på.

– De är inte tvingade att vara där, de får komma och gå som de vill. De är vad jag uppfattat nöjda under omständigheterna. De har kök, duschar och annat. Det är inte så att staden har satt dem i ett läger.

Han vill inte rikta någon kritik mot vakterna som patrullerar dygnet runt kring lägret. Mattias Hennius säger att de ska ha ett möte under måndagseftermiddagen med vaktbolaget för att reda ut vad som hänt.

Annika Eliasson kan ha förståelse för att vakterna inte vill godkänna vilken mat som helst.

– Men när det står EU-migranter som kramar femåringar så förstår jag inte hotbilden, säger Annika Eliasson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset