Grynet var en karaktär som spelades av Elin Ek under tidigt 2000-tal på SVT. I sitt program ”Grynets show” var hon frispråkig, ilsket rosa, snäll och kaxig på samma gång, skriver Valerie Kaspersen.
Grynet var en karaktär som spelades av Elin Ek under tidigt 2000-tal på SVT. I sitt program ”Grynets show” var hon frispråkig, ilsket rosa, snäll och kaxig på samma gång, skriver Valerie Kaspersen.

Istället för att leka med dockhus drog Grynet av huvudena på Barbies och gjorde om dem till lampor. För en 8-åring som hellre lekte Star Wars än mamma, pappa, barn var det här något helt nytt, skriver Metros reporter Valerie Kaspersen.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är så tacksam över att vara född på 90-talet. Jag växte upp under girl power-eran med ”Spice girls” och Buffy vampyrdödaren i spetsen. Men det finns en karaktär vars slagord ”ta ingen skit” hjälpte till att forma en ifrågasättande 8-åring till en än mer ifrågasättande 27-åring.

Grynet.

Ni som vet, ni vet. Ni som inte vet har missat något. Så låt mig berätta något helt sjukt bra.

LÄS MER: Magnus Betnér: Din kränkthet är inte värd ett skit

Grynet var en karaktär som spelades av Elin Ek under tidigt 2000-tal på SVT. I sitt program ”Grynets show” var hon frispråkig, ilsket rosa, snäll och kaxig på samma gång. Hon visade en annan sida av vad det innebar att vara tjej. Det var okej att säga ifrån. Det var okej att vara precis den du är. Du behövde inte sitta fint. Dina åsikter var viktiga. Ett mittenfinger ut mot jantelagen.

Bland Disneyprinsessor och ”Polly pocket” var Grynet en frisk fläkt av jävlaranamma och ”kan själv”. Istället för att leka med dockhus drog hon av huvudena på Barbies och gjorde om dem till lampor. För en 8-åring som hellre lekte Star Wars än mamma, pappa, barn var det här något helt nytt. En typ av tjej som inte på något sätt försökte vara till lags eller behaga någon. Någon som bestämde helt själv vad hon skulle göra.

Så sjukt bra!

För en 8-åring som hellre lekte Star Wars än mamma, pappa, barn var det här något helt nytt.

Grynet blev en röst, inte bara för unga flickor, utan för barn överlag. Hon fick Zlatan att visa en helt annan sida av sig själv, pysslade och spelade de mest populära musikvideorna i ett sovrum som såg ut att kunna tillhöra vilken ung tjej som helst. Samtidigt som hon smällde iväg papplådor med ett basebollträ och skällde ut politiker och ”andra vuxna” över hur de skyller ifrån sig på barn och ungdomar för världens alla problem. Ta ingen skit, sa Grynet med tiaran på sned.

LÄS MER: Annica Ögren: Jag stirrade IS-kvinnan rakt i ögonen

Nu, sisådär 20 år senare, kommer jag på mig själv att upprepa de där tre orden som ett slags mantra. När det uppstår situationer då det i magen känns helt fel frågar jag mig ofta; Vad skulle Grynet göra?

När gubben på krogen tyckte att det var fritt fram att tafsa. Ta ingen skit. När kompisen snackade skit bakom ryggen. Ta ingen skit. När hatmejlen kommer. Ta ingen skit.

Nu, sisådär 20 år senare, kommer jag på mig själv att upprepa de där tre orden som ett slags mantra.

Någonstans i bakhuvudet har Grynet fastnat. Även om jag inte bär tiara, eller rosa för den delen, så tar jag fortfarande ingen skit. Och det ska inte du göra heller.

Valerie Kaspersen,
Reporter Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset