"Är du över 175 cm lång behöver du inte stå allra längst fram." Valerie Kaspersen delar med sig av sina tips på saker du inte ska göra på konsert.
"Är du över 175 cm lång behöver du inte stå allra längst fram." Valerie Kaspersen delar med sig av sina tips på saker du inte ska göra på konsert.

Här kommer en lista att sätta upp på kylskåpet till dig som lämnar respekten för medmänniskorna i garderoben när du går på konsert, skriver Valerie Kaspersen.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att gå på konsert, känna basen i bröstkorgen och skrika tills rösten försvinner – det är terapi jag gärna betalar för. Som min första riktiga konsert på Lilla Vega i Danmark. Jag var 14 år, bandet öppnade med att släcka ner hela stället. Lugnet före stormen. Tre, två, ett. Sirenerna går i gång och adrenalinet sprider sig i ut i fingertopparna.

Det är en av de bästa upplevelserna jag vet. Men snälla ni andra i publiken, bete er. Vi behöver inte totalt ignorera vanlig vett och etikett. Så här kommer en lista att sätta upp på kylskåpet till dig som lämnar respekten för medmänniskorna i garderoben.

LÄS MER: Granskning: Över 150 festivalövergrepp anmälda under sommaren

  1. Respektera kön. Vissa har stått här utanför i timmar, ibland dagar, för att få komma längst fram. Att du ”lämpligt” ser en osynlig vän längre fram är drygt.
  2. Är du över 175 cm lång behöver du inte stå allra längst fram. Vissa av oss är inte välsignade med perfekt konsertlängd. Var lite schysst.
  3. Det är parfym, inte en portabel dusch. Det finns inte tillräckligt med luft i lokalen för att du ska kunna dränka dig i din Chanel no 5. Du kommer dessutom ändå lukta svett.
  4. Crowdsurfing (att ”surfa” ovanpå publiken) är inte en invit till att tafsa.
  5. Mosh pit (att knuffa och kasta sig mot varandra) är kul, men om någon ramlar ner – plocka upp dem. Var inte personen som bara är där för att slåss. Ta din fight club-mentalitet någon annanstans.
  6. Spring inte upp på scen. Det är musikernas arbetsplats. Jag har betalat för att se dem uppträda, inte för att se dig försöka få dina 15 seconds of fame.
  7. Drick gärna, men kasta inte glasen tvärsöver publiken. Det räcker med att jag luktar svett, jag behöver inte lukta som slatten av din öl på det.
  8. Snälla, ta inte av dig tröjan. Du kommer inte bli svalare, jag lovar dig.
  9. Det finns bra konsertskor och sen finns det mordvapen. Klackar är det senare.
  10. Viktigast av allt: strunta i precis allt jag skrev. Lägg ner din telefon i fickan eller lämna den i garderoben och lev lite.

LÄS MER: Här är nöjeshändelserna du inte får missa 2018

I sommar bär det förhoppningsvis av till Toronto och världens sista Warped Tour (en turnerande rockfestival). Glädje och vemod. Och förhoppningsvis en riktigt bra publik.

Valerie Kaspersen 

Plus: Gröna Lunds line up i sommar. Stabilt!
Minus: Köa till konserter i slask.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset