Författaren Karolina Ramqvist. Arkivbild
Författaren Karolina Ramqvist. Arkivbild

Dagens besked från Svenska Akademien chockar stora delar av kulturvärlden. – Oerhört deprimerande, säger Sydsvenskans Per Svensson. Andra kallar Dylan "sin tids viktigaste sångpoet".

Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala Universitet, har flera gånger skrivit om den amerikanske sångaren.

– Han är absolut värd att få priset, han är både en förvaltare och förnyare av den litteratur som går utöver den tryckta boksidan. Han är förmodligen sin tids viktigaste sångpoet, säger Svedjedal.

Ebba Witt-Brattström, även hon professor i litteraturvetenskap, anser också att Dylan är ett bra val.

– Han är mästerlig i sin genre. Han är verkligen en av de stora manliga poeterna som har skrivit mycket på det i och för sig mycket vanliga temat manlig ensamhet och melankoli. Att han tilldelas priset vidgar textbegreppet betydligt. Snart kanske vi kan få in Beyoncé på listan, säger hon.

Musikjournalisten Stefan Wermelin reagerade på beskedet att Bob Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur med stor förvåning och stor glädje, säger han.

– Jag hade inte tänkt att de skulle ge sig ut i de markerna. Bob Dylan är 1900-talets största poet utan tvekan. För en gångs skull är det en poet som är uppmärksammad och respekterad. Sedan finns det olika åsikter om hur pass viktigt det är med popmusik eller folkmusik, men det är stor konst han har bedrivit.

"Trumpifiering"

Andra är inte lika positiva. Per Svensson, medarbetare vid Sydsvenskans kulturredaktion, kallar det en "Trumpifiering" av Nobelpriset.

– Oerhört deprimerande, säger han till tidningen.

– Så skulle man ju lika gärna kunnat ge Horace Engdahl Polarpriset. Han kan faktiskt spela orgel.

Författaren Karolina Ramqvist är också en smula besviken över valet.

– Jag tycker bara att det är en besvikelse med tanke på att det brukar vara roligare att det kommer nytt ljus på ett författarskap som kanske inte har blivit uppmärksammat, säger hon till TT, men tillägger att Dylan är en "fantastisk låtskrivare och rockpoet".

– Allting beror på vad man har för perspektiv. Någon i litteraturvärlden tänker kanske att det känns jättenytt att börja titta på Bob Dylan, men i mitt perspektiv är det verkligen deprimerande.

Dramatikern Dennis Magnusson har satt upp pjäsen "Dylansällskapet" på Stockholms Stadsteater.

– Jag är inte förvånad, ärligt talat. Jag har länge känt att det är fullt möjligt, för han har bidragit så mycket till litteraturen, konsten och kulturen på så många olika plan, säger Magnusson.

"Omtumlande"

Författaren Ola Holmgren, som också är professor i litteraturvetenskap och kritiker, gav tidigare i år ut den lämpligt betitlade boken "Stickspår: åtta skäl varför Bob Dylan borde tilldelas Nobelpriset i litteratur". I dag är han skakad.

– Det är rätt omtumlande faktiskt. Jag hade ju aldrig väntat mig det här, att Dylan skulle få priset. Det var väl mer ett skämt att jag skrev den underrubriken på min bok. Men undrens tid är inte förbi, säger han.

Från politiskt håll kommer också reaktioner. Statsminister Stefan Löfven (S) kallar valet "utmärkt" i en kommentar till TT, och inrikesminister Anders Ygeman (S) kallar valet av Dylan "spännande".

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att valet "piggar upp":

– Det visar att man kan tänka nytt, även om Nobelpris, och det ska man alltid göra.

Jurek Holzer/SvD/TT
Per Svensson. Arkivbild
Janerik Henriksson/TT
Stefan Wermelin. Arkivbild
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset