Finansminister Magdalena Andersson och Stefan Löfven lovade att ge alla föräldrar en extra vecka ledigt med barn upp till 16 år.
Finansminister Magdalena Andersson och Stefan Löfven lovade att ge alla föräldrar en extra vecka ledigt med barn upp till 16 år.

En veckas extra ledighet för alla föräldrar som har barn mellan 4 och 16 år. Det vallöftet gav Socialdemokraterna under tisdagen.

Den extra veckans föräldraledighet kallas av Socialdemokraterna själva för en ”familjevecka” och ska gälla alla föräldrar som jobbar och har barn mellan 4 och 16 år.

Föräldrarna ska få fem dagar var som de kan ta ut när barnen har lov eller studiedagar, och barnen därför inte kan vara i skolan eller på förskolan. Vallöftet presenterades av finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven under tisdagseftermiddagen.

– I dag är det många föräldrar som känner att tiden inte räcker till, sa statsminister Stefan Löfven.

LÄS MER: Här hittar du alla Metros partiledarintervjuer

”Fler kan kombinera arbetsliv och familjeliv”

Många använder dagarna i föräldraförsäkringen de första tre åren när barnen inte kan vara på förskolan, menade statsministern. Men när de dagarna tar slut kan det vara svårt att få tiden att gå ihop, fortsatte han.

Stefan Löfven tog även upp klassaspekten, där föräldrar med tjänstemannayrken kanske kan jobba hemma eller ha med barnen på jobbet när förskolan eller skolan är stängd, något som inte är möjligt om man till exempel jobbar inom industrin eller på ett sjukhus.

– Det här är en reform som gör att fler kan kombinera arbetsliv med familjeliv, sa Stefan Löfven.

Kostar 5,4 miljarder kronor

Vallöftet skulle kosta 5,4 miljarder kronor, uppgav finansministern Magdalena Andersson under presskonferensen.

I Socialdemokraternas manifest lovade partiet även att genomföra välfärdssatsningar på totalt 40 miljarder kronor under de kommande fyra åren.

LÄS MER: Vilket parti tycker som du? Gör Metros valkompass 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset