När svenskarna nu har röstat visar det preliminära valresultatet att det endast skiljer ett ynka mandat mellan de traditionella blocken, med fördel för de rödgröna. Tiotusentals förtidsröster har dock fortfarande inte räknats, och resultatet kan därför ändras.

Det preliminära valresultatet visar att det är mer eller mindre jämt lopp mellan de traditionella blocken. När 6 002 av 6 004 distrikt är räknade har det rödgröna blocket med S, MP, V fått 40,6 procent av rösterna. Alliansen 40,3 procent.

Uträknat i mandat till riksdagen blir fördelningen 144 mot 143, alltså minsta möjliga marginal. SD får, som det ser ut nu, 62 mandat.

LÄS MER: Vem ska styra landet? Här är allt som händer efter valet

Sammanlagt skiljer det färre än 30 000 röster mellan blocken, enligt siffror från Valmyndigheten.

Kan ändras på onsdag

Men allt detta kan fortfarande komma att ändras. Först på onsdag räknas nämligen de cirka 50 000 utlandsröster som beräknas ha skickats in.

Då räknas även de förtidsröster som gjorts i Sverige, men som ännu inte kommit in till valmyndigheten.

LÄS MER: Stefan Löfvens besked: Verkar vidare som statsminister”

Studier från 2014 visar att Moderaterna var överrepresenterade bland de som röstade från utlandet det året, samtidigt som även Miljöpartiet fick en relativt stor andel av utlandsrösterna, enligt Expressen.

Socialdemokraterna gick tillbaka 0,2 procent från valnatten när onsdagsrösterna hade räknats 2014.

Onsdagsrösterna har ändrat valutgången tidigare. 1979 avgjordes valet till borgerlig fördel efter att utlandsrösterna räknats.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om val 2018