Valves överhuvud Gabe Newell och scenen vid ESL Katowice-turneringen.
Valves överhuvud Gabe Newell och scenen vid ESL Katowice-turneringen.

Valve har tröttnat på proffsspelare som beter sig illa både i och utanför turneringar. Nu fördömer företaget deras beteende och ställer krav på lagen.

Nyligen stormade det rejält kring Complexity gaming-spelaren Andrei “skem” Ong. Precis i början på matchen mot kinesiska laget RNG i Dreamleague skrev spelaren ”Gl chingchong” i chatten till motståndarlaget.

Det rasistiska uttrycket utlöste en kritikstorm som fick spelaren att offentligt be om ursäkt i efterhand.

Nu tar utvecklaren bakom Dota 2 – Valve – ställning mot sådant beteende.

LÄS MER: Hård kritik mot turneringsarrangör – ska vara skyldig miljoner

”Vi har alltid haft inställningen att spelarna ska få vara dem själva och uttrycka sig fritt. Så har det varit under en långt tid nu. Dock förväntar vi oss också att proffsspelare ska förstå att de representerar Dota-communityn oavsett var de är. Ord kan slå hårt. Vissa kanske inte håller med eller förstår varför vissa ord är stötande men det förändrar inte hur de tas emot av dem de riktas mot. Språket som flera spelare har använt sig av den senaste veckan har berört många fans illa och är inte ett beteende som vi står bakom”, skriver Valve i ett blogginlägg med rubriken ”The Major and Professional Dota Players”.

Valve gör också klart att uppgiften att komma till rätta med beteendeproblem av det här slaget inte bara ligger hos dem. Det är någonting som organisationerna själva måste inse allvaret i och agera emot.

”Framöver förväntar vi oss att alla lag som deltar i våra turneringar att ansvara för sina spelare och vara beredda att straffa de spelare som inte representerar Dota och communityn på ett bra sätt”, skriver de vidare.

LÄS MER: Testa dig själv: Vilken moba-personlighet är du?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Dota 2 Valve