Konstexperten Bogomila Welsh-Ovcharov visar upp boken med tidigare okända van Gogh-skisser som nu publiceras i sex olika länder.
Konstexperten Bogomila Welsh-Ovcharov visar upp boken med tidigare okända van Gogh-skisser som nu publiceras i sex olika länder.

Bråket om den tidigare okända skissbok som påstås ha tillhört Vincent van Gogh går vidare. Experter som tror att fyndet är äkta har nu begärt en offentlig debatt med företrädare för van Gogh-museet i Amsterdam, som ifrågasätter fyndet, för att avgöra dispyten.

Fyndet av skissboken skickade chockvågor genom konstvärlden när den uppdagades. Sammanlagt finns 65 teckningar i boken, som tros komma från målarens tid i Provence. Trots att äktheten är omtvistad ges de nu ut i bokform i flera länder.

Den kanadensiska konstexperten Bogomila Welsh-Ovcharov är övertygad om att fyndet är äkta, och säger att van Gogh-museet bara tittat på fotografier av teckningarna i stället för att studera originalen. Även den brittiske experten Ronald Pickvance anser att det inte finns en chans att teckningarna skulle vara förfalskade.

Men museet står fast vid sin uppfattning.

– Vi tror inte att konstnären är van Gogh, utan någon som imiterat hans stil, säger museets forskare Louis van Tilborgh.

Christophe Ena/AP/TT
Konstkännare är oense om huruvida skisserna verkligen är gjorda av van Goghs hand.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset