Vanessa López gjorde en könskorrigering när hon var 17.
Vanessa López gjorde en könskorrigering när hon var 17.

Författaren och transaktivisten Vanessa López, 30, genomgick en rad operationer och hormonbehandlingar för att bli kvinna. I dag ångrar hon könskorrigeringen. – Jag önskar att någon hade sagt till mig att det fanns andra vägar att gå, säger hon.

Redan som tonåring kände transsexuella Vanessa att något inte stämde, vilket flera medier tidigare rapporterat om. Hennes yttre överensstämde inte med hennes inre. Eller rättare sagt, omgivningen accepterade inte henne för den hon var. Vanessa, som föddes som pojken Alvaro, kände inte att hon fick lov att vara sitt feminina jag.

Som 17-åring påbörjade hon därför sin resa från man till kvinna och blev en av de yngsta i Sverige att genomföra en könskorrigering. I dag, 14 år senare, ångrar hon sig.

På måndagen var hon med i TV4 Nyhetsmorgon.

– Om man har ett fullt fungerande könsorgan varför ska man göra om det? Hade jag bara accepterat mig själv och insett att min könsidentitet inte sitter i det yttre, hade jag aldrig genomgått en operation, säger Vanessa till Metro.

LÄS MER: Love, 25, tröttnade på att vänta – behandlar sig själv för att få rätt kön

År 2004 när Vanessa gjorde könskorrigeringen, var man som transsexuell i Sverige tvungen att sterilisera sig för att betraktas som kvinna. En lag som ändrades efter 2013.

– Jag såg könsbytet som en väg till frihet, säger hon.

I dag, vid 31-års ålder, har hon kommit till en annan insikt: medicin och operationer var inte en del av lösningen.

– Könsrollerna i dagens samhälle är så föråldrade. Det finns inget utrymme för något mellanting. Transexuella personer som jag bygger en bro mellan båda könen och jag ser jag det som min uppgift att förmedla hur det är att vara både man och kvinna samtidigt, säger hon.

LÄS MER: Könskorrigering allt mer eftersökt

Därför har Vanessa skrivit boken ”Jag har ångrat mig” – en biografi där hon delar med sig av sina erfarenheter som transperson – samt en barnbok som släpps inom kort.

– Man ska få definiera sitt eget kön. Jag önskar att någon hade sagt till mig att det finns andra vägar att gå, att jag kunde vara hur feminin jag vill utan att genomgå en operation. I slutändan är det fråga om jämlikhet – att både män och kvinnor ska få bejaka sina kvinnliga och manliga sidor utan att bli stigmatiserade, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset