Burkarna och tuberna i ditt badrumsskåp kan göra dig steril. Larmet kommer från europeiska konsumentorganisationer som undersökt innehållet i ett 60-tal kända vardagsprodukter rapporterar SVT.

Colgate Total innehåller höga halter av det antibakteriella ämnet Triclosan (2,09 gram per kilo)

Nivea Water Lily & Oil, duschcréme innehåller höga halter av konserveringsämnet propylparaben (2,68 gram per kilo - maxgräns 4 gram per kilo)

Dove Visible Care duschcréme. Innehåller höga halter av konserveringsämnet propylparaben (0,83 gram)

Colgate Total innehåller höga halter av det antibakteriella ämnet Triclosan (2,09 gram per kilo)

L'Oreal Paris 24 hours Velvet Body Lotion innehåller höga halter av konserveringsämnet propylparaben (1,52 gram per kilo).

Max Factor Vibrant Curve Effect lip gloss innehåller höga halter av konserveringsämnet propylparaben (0,95 gram)

Det är framförallt hormonrubbande substanser som parabener som forskarna hittat i produkterna.  Larmet gäller tvålar, kosmetika och duschcrémer från kända märken som Colgate, Nivea och L’Oreal. 

–  Även om de flesta produkter vi testat har låga halter av de farliga substanserna är det fortfarande osäkert vilken effekt de kan ha om man använder flera sådana produkter regelbundet, säger Sylvia Maurer, hälso- och miljöansvarig vid den Europeiska konsumentorganisationen BEUC i Bryssel, till SVT.

Läkemedelsverket är av samma synpunkt och inväntar resultatet av EU:s pågående granskning av propyl- och butylparaben. I Danmark har man dock förbjudit produkter med propyl- och butylparaben för barn under 3 år.

Flera av produkterna som i undersökningen får anmärkningar är kända produkter som svenskar använder dagligen. Till exempel tandkrämen Colgate Total som innehåller höga halter av det hormonrubbande ämnet triklosan.

– Det som är oroande är att våra analyser av produkterna i laboratoriemiljö visat att de detaljerade innehållsförteckningar inte alltid överensstämmer med innehållet. Vi hittar substanser som man inte deklarerat, säger Sylvia Maurer till SVT.

Parabener:

  • Den hälsorisk med parabener som diskuterats under en längre tid gäller påverkan av kroppens hormonella system.
  • Max gräns för halter av parabener i skönhetsprodukter är 0,8% varav maximalt 0,4% av en enskild paraben.
  • EU:s expertgrupp har kommit fram till att de vanligaste parabenerna: methylparaben och ethylparaben är säkra att använda i kosmetika och hygienprodukter.
  • Däremot finns en osäkerhet kring propylparaben och butylparaben 
Källa: Läkemedelsverket
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset