Vanligt godis och kakor kan ge beteendeförändringar som hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter hos barn. Det är uppgifter som läckt ut till brittisk media sedan forskare i en ännu opublicerad studie testat en rad smak- och färgtillsatser på barn i olika åldrar. Allmänhetens oro har nu lett till att två av de största livsmedelskedjorna i Storbritannien – Marks & Spencer och Asda nu lovat att plocka bort de aktuella produkterna ur sina hyllor under 2007.

Bland annat ska produkter med ämnet aspartam ha plockats bort, som är ett vanligt sötningsmedel i sockerfria produkter.

Tillsatserna kan även finnas i produkter i svenska livsmedelsaffärer, enligt Leif Busk, vetenskaplig expert på svenska Livsmedelsverket. I Sverige förbjöds de berörda ämnena på 70-talet, men godkändes när Sverige gick med i EU. De används fortfarande inte i svensk industri, men kan finnas i importerade produkter.

Svenska livsmedelskedjor och inte heller Livsmedelsverket har hittills vidtagit några åtgärder med anledning av studien.

– Vi följer studierna noga. Det är inte säkert att uppgifterna kan beläggas, säger Leif Busk, vetenskaplig expert vid Livsmedelsverket.

Finns det anledning att undvika livsmedel med färg- och smaktillsatser i fortsättningen?
– Med den kunskap vi har i nuläget finns det inte det. Det vi vet sedan tidigare är att det finns ett hundratal svenskar som är överkänsliga mot den här typen av ämnen, men de vet själva om vad de ska undvika.

Studien, som utförts av forskare vid Southhamptons universitet på uppdrag av brittiska motsvarigheten till Livsmedelsverket (Food Standards Agency), kommer att  publiceras senare i år. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset