Många slänger inte sitt skräp efter en dag i solen.
Många slänger inte sitt skräp efter en dag i solen.

Under måndagen föreslog EU-kommissionen att specifika plastprodukter skulle förbjudas. Tops, bestick, tallrikar och sugrör var några av de plastprodukter som stod med på listan.

Under sommarmånaderna fylls parker och stränder runt om i landet med människor. När det är dags att gå hem struntar många i att kasta sitt skräp, rapporterar SVT.

– Nu kan man se många njuta av det vackra vädret vi har. Då hamnar det väldigt mycket skräp ute. Mycket fångas upp av kommunen som städar, men inte allt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, till SVT.

LÄS MER: Är det verkligen så farligt att spola ner skräp i toan?

40 procent av plasttillverkningen går till plastförpackningar, enligt Håll Sverige Rent. Dessa förpackningar är även de som brukar lämnas kvar i parken när solen försvunnit.

– EU-kommissionen är medvetna om detta, och förslaget är ett försök till en åtgärd, säger Johanna Ragnartz till SVT.

LÄS MER: Häng med på en ”ploggingrunda”

Men det är inte bara det vackra vädret som gör att vi skräpar ner. Enligt Håll Sverige Rent beror det även på att fler väljer att flytta till storstäderna.

– I takt med att befolkningen i storstäderna ökar, sprider sig även storstadsbornas konsumtionsbeteenden. Man rör sig mer från olika punkter, äter när man är på språng mellan platser och skräpar därmed ner mer, säger Johanna Ragnartz till SVT.

LÄS MER: Röda Korset vädjar: Sluta skänka skräp

Johanna Ragnartz menar att många av de återvinningssystem som finns i dag är anpassade för hemmakonsumtion, såsom pantsystemet.

– På stan slänger vi inte saker där vi bör. Vi blir lata konsumenter och slänger till exempel plastflaskor i papperskorgen, och då blir det inte återvunnet på rätt sätt, säger Johanna Ragnartz till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset