Nikons presentation av vinnaren, före de insåg att bilden var fejkad.
Nikons presentation av vinnaren, före de insåg att bilden var fejkad.

En amatörfotograf lämnade in en photoshoppad bild – och vann hela fototävlingen. Men lyckan blev inte långvarig.

Chay Yu Wei från Singapore lämnade in bidraget "Titta upp" – en bild som verkar fånga ett flygplan precis när det flyger över en byggnad. Men efter protester på sociala medier har det uppdagats att flygplanet har lagts till i efterhand och nu har Nikon som höll i amatörfototävlingen tagit ner det vinnande bidraget.

Både Nikon och Chay Yu Wei har bett om ursäkt, skriver brittiska BBC.

En mycket snarlik bild verkar vara ursprunget eller inspirationskällan – den publicerades av Lee Yik Keat, även han från Singapore, för ett år sedan, men i det fallet har fotografen varit helt öppen med sin photoshoppning och hänvisar till hashtaggen han använt – #putaplaneonit (sätt dit ett flygplan).

The classic lookup #putaplaneonit @instagood #featuremeinstagood

Ett foto publicerat av Yik Keat (@leeyikkeat)

Chay Yu Wei lämnade in bidraget i början av januari och fick frågan om hur länge han suttit och väntat på att planet skulle passera. "Inte länge, jag hade tur", svarade han då med två smilies.

►LÄS MER: Ferguson-skylt photoshoppad – används som politiskt slagträ

Men när Chay Yu Wei vann 28 januari började människor genast ifrågasätta bildens äkthet och vid granskning så syns mycket riktigt en vit ruta runt själva flygplanet.

Fotografen kommenterade så småningom händelsen på sitt Instagram-konto och sa att photoshoppningen var en "lekfull förändring" och att syftet inte var att lura någon.

Internet svarade i vanlig ordning med att sätta ihop nya bilder på skoj, med teletubbies, bagage och flygande cyklister.

►LÄS MER: Harpsundsekan inspirerar photoshoppande satiriker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset