Svenska vapen dyker upp i konflikter runtom i världen, här ett svenskt Carl Gustaf-gevär i händerna på kombantanter i Libyen.
Svenska vapen dyker upp i konflikter runtom i världen, här ett svenskt Carl Gustaf-gevär i händerna på kombantanter i Libyen.

Sverige ligger inte i tio-i-topp på listan av världens fredligaste länder. Anledningen? För hög brottslighet och för mycket vapenexport.

Trots vår neutralitet och goda rykte som ett fredligt och tryggt land hamnar Sverige inte i toppen när världens farligaste och fredligaste länder listas i Global Peace Index.

Nordiska länder klarar sig generellt mycket bra i mätningar om välstånd och stabilitet, men den här gången klarade Sverige inte att ta sig upp på tio-i-topp. Vi får se oss slagna av våra nordiska grannar Island, Danmark och Finland innan Sverige dyker upp på 13:e plats.

Skälet är att Sverige har något högre brottslighet och mycket mer omfattande vapenexport, skriver tidningen The Independent. Trots att vi är ett litet land så är Sverige världens elfte största vapenexportör och har 1,9 av den totala handeln i världen.

Island är världens fredligaste land, enligt listan. Landet har ingen armé, få mord och höga nivåer av stabilitet. Sverige är inte det enda nordiska landet som inte klarar att placera sig på tio-i-topp-listan – Norge ligger på plats 17.

►Skärpt vapenexport till diktaturer

Farligaste landet är Syrien, följt av Irak och Afghanistan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset