Den saudiskledda koalitionen har utropat två dygns vapenvila i Jemen. Arkivbild.
Den saudiskledda koalitionen har utropat två dygns vapenvila i Jemen. Arkivbild.

Efter hårda internationella påtryckningar har de stridande parterna i Jemenkriget inlett en två dygn lång vapenvila.Vapenvilan kan komma att förlängas – om Huthirebellerna tillåter hjälpsändningar till belägrade områden.

Det var tidigt på lördagsmorgonen som den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA meddelade att den saudiskledda militärkoalitionen skulle sluta strida klockan 12 på lördagen lokal tid (klockan 10 svensk tid).

I uttalandet, som återges av flera internationella medier, tillägger koalitionen att vapenvilan på 48 timmar kan komma att förlängas om den efterlevs av de Iranstödda Huthirebellerna och dess allierade, och om dessa även möjliggör humanitär hjälp i staden Taiz och andra områden som belägrats av rebellerna.

En talesman för styrkor allierade med Huthirebellerna säger till AFP att även de lägger ned vapnen. Sex tidigare försök att få till stånd ett eldupphör, det senaste i oktober, har havererat, enligt nyhetsbyrån.

Humanitär katastrof

Kriget i Jemen har pågått i nästan två år och har tvingat miljontals människor på flykt och utlöst en humanitär katastrof. Uppskattningarna om antalet döda skiljer sig kraftigt, men nyhetsbyrån Reuters skriver med hänvisning till FN-beräkningar att minst 10 000 personer har dödats sedan mars 2015, då den saudiskledda koalitionen började flygbomba rebellmål. Merparten av de döda var civila.

Ytterligare flera tusen människor har skadats i kriget, som även har förvärrat problemen med smittspridning och hungersnöd i landet. FN:s försök att få till stånd fredsförhandlingar har misslyckats.

Strider i Taiz

De saudiskledda styrkorna stödjer Jemens landsflyktige president Abd Rabbu Mansur Hadi och hans regering, medan Huthirebellerna i stället är lojala mot Hadis företrädare, Ali Abdullah Saleh.

De senaste dagarna har över 50 personer dödats i strider i utkanten av Taiz i sydvästra Jemen, landets tredje största stad, skriver AFP.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset