En ukrainsk soldat har dödats och två har sårats i strider med proryska rebeller i staden Marinka, enligt den ukrainska militären. Arkivbild.
En ukrainsk soldat har dödats och två har sårats i strider med proryska rebeller i staden Marinka, enligt den ukrainska militären. Arkivbild.

Den senaste vapenvilan mellan Ukraina och proryska rebeller kan äventyras sedan en ukrainsk soldat dödats och två sårats i strider. Beskedet om dödsfallet kom samtidigt som spänningarna mellan Ryssland och Ukraina ökat.

Den ukrainska militärens talesman Andrij Lysenko meddelade att soldaten dödades när rebellerna gick till angrepp i Marinka, i buffertzonen mellan de stridande parterna. Han tillade att rebellerna också nyligen använt tunga vapen nära hamnstaden Mariupol, vilket han sade var ett brott mot den senaste vapenvilan.

Mariupol, som hålls av regeringsstyrkor, har angripits upprepade gånger eftersom staden erbjuder landförbindelser mellan separatistkontrollerade områden och Krim som annekterats av Ryssland.

De båda sidorna undertecknade ännu en överenskommelse om en vapenvila den 26 augusti i den vitryska huvudstaden Minsk, där Tyskland och Frankrike hjälpte parterna att förhandla fram en fredsöverenskommelse i februari 2015. Men det avtalet och flera senare överenskommelser om vapenvilor har inte varit till stor hjälp för att få slut på vad som är en av Europas dödligaste konflikter sedan Balkankrigen på 1990-talet. Minst 9 600 människor har dödats och över två miljoner har drivits på flykt.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault och hans tyske kollega Frank-Walter Steinmeier ska enligt planerna anlända till Kiev på onsdag för ett nytt försök att hjälpa till att få slut på konflikten. Den föregående vapenvilan, som parterna var ense om i april, följdes av två månader med strider som enligt organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, närmade sig fullskaligt krig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset