Oavsett om det handlar om skumma telefonnummer eller påhittade mordhistorier kommer Metro från och med satsa extra på att granska dem. Jack Werner förklarar varför.

Facebookstatusen är kort och koncis, och varnar för att ringa upp ett visst telefonnummer. "Ni får när ni lagt på ett sms där man tackar för beställningen och summa 299:-. (…) Det är polisanmält. DELA VIDARE". Och delad har den blivit, i skrivande stund över 21 000 gånger. Bilden av telefonförsäljare som skumrasktyper beredda till vad som helst för en snabb slant känner många igen sig i. En story som bygger på den stereotypen tar sig ofta fram snabbt bland de sociala medierna. Svårare att avgöra är om historien stämmer.

Det vi kan konstatera är att det åtminstone inte längre är riskfullt att ringa till telefonnumret. Jag har försökt, och det enda som möter är en telefonsvarare. Något SMS får jag aldrig. Den som äger telefonnumret är en elmäklare, vars presstjänst kategoriskt förnekar att de skulle debiterat någon för ett telefonsamtal. ”Det är inget annat än ett rykte och en felaktig anklagelse på internet”, säger de och lovar polisanmäla statusen som förtal. Men även företaget självt har enligt polisen blivit anmält, och mannen vars upplevelse ligger bakom Facebookstatusen ger ett trovärdigt intryck när jag pratar med honom. Ord står mot ord.

Det är antagligen ofta någonstans här vi kommer hamna när vi på Metro nu drar igång Viralgranskaren, det namn under vilket vi framöver kommer granska storys som blir stora på sociala medier. Mellan den enas påstående, och den andres nekande. Men vid sidorna av denna gråzon finns också den uppenbara sanningen respektive lögnen. Marcia Karlsson är ett exempel på den senare. Och att avslöja en sådan lögn är värd många timmar av grävande i gråzoner.

Jag är stolt över Metros satsning på Viralgranskaren, för då kan jag lova er läsare att om ni bara tipsar oss om de statusar, bilder eller filmer som får viral spridning på sociala medier, så kommer vi granska dem åt er. Ett rykte på nätet kan nå hundratusentals, och då är det min roll som journalist att undersöka sanningen bakom. Låt oss granska innan ni delar.

 LÄS MER

► Därför startar vi Viralgranskaren

Lämna ditt tips till Viralgranskaren anonymt

► Tidigare uppmärksammade virala storys

Var är sanningen på sociala medier?


Tipsa oss:

Undrar du om en historia på Facebook är sann? Så här gör du för att tipsa oss

För de senaste uppdateringarna:
Följ oss på Twitter
Gilla oss på Facebook

LÄS ÄVEN

► Fejkad mordhistoria spreds på Facebook 

► Skyddad kvinna röjdes efter Facebookvädjan 

► Fotbollsbilden var fejkad

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset