Kathleen Myrestam, 21 år, lärde sig flytande svenska på 6 månader på SFI-studierna. Men nu straffas hon för sin duktighet. – Jag får inget instegsjobb eftersom jag inte längre är inskriven i SFI och arbetsgivarna väljer hellre någon som de får betalt för, säger hon.

Det har gått drygt ett år sen Kathleen Myrestam avslutade sina SFI-studier. På hennes CV står det att hon läst, och klarat av, svenska för invandrare under ett halvår, vilket hon menar avskräcker potentiella arbetsgivare. 

– Arbetsgivarna tror inte att jag kunnat lära mig språket flytande på så kort tid, säger hon.
Enligt Kathleen Myrestam är ett av problemen att SFI-studier inte garanterar att en person har uppnått tillräckliga kunskaper i språket.
– Arbetsgivarna vet inte vad de kan förvänta sig av någon som pluggat sex månader, ett år eller ännu längre, säger hon.
 
Ett annat problem är att arbetsgivarna, enligt Kathleen Myrestam, vill ha så billiga anställda som möjligt. Ett instegsjobb innebär att lönen subventioneras med 80 procent. 
Hon berättar om ett tillfälle, i slutet av SFI-studierna, när hon var nära att få jobb på en restaurang.
– Men när chefen fick reda på att jag var i den avancerade svenskkursen och allstå snart skulle sluta min SFI tog han tillbaka erbjudandet. 
 
Handläggarna på Arbetsförmedlingen ska ha upplyst Kathleen, som söker jobb inom främst handel och restaurang, att hennes största problem är att hon inte kan få ett instegsjobb, vilket man anser är det som hon som nyanländ invandrare behöver för att få in en fot på den svenska arbetsmarknaden. 
I ren desperation har Kathleen Myrestam, som ursprungligen är från USA, försökt ta sig tillbaka till SFI-studierna. 
 
– Jag har bett om att få komma tillbaka och frågat om jag inte bara kan säga att jag inte kan tillräckligt bra svenska, men det har såklart inte varit möjligt. Det är helt otroligt att jag straffas bara för att jag har varit duktig, säger hon.
 
Kathleen Myrestam berättar om andra studenter som hon mött under SFI-studierna som suttit i skolbänken i flera år. 
– Det är folk som bott i Sverige i över 20 år, som ljuger att de inte kan svenska och som sover på lektionerna bara för att få bidrag, nu när jag ser hur det fungerar borde jag kanske inte ha varit så ambitiös, säger hon.
 
Karin Sandwall, föreståndare för Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet, anser att en av anledningarna till Kathleens situation kan vara en okunskap bland arbetsgivarna. 
– Arbetsgivarna tror kanske att det är tiden som man har läst SFI som avgör ens kunskaper, men det finns elever som klarar av sina studier på tre månader medan andra behöver 5-6 år. Ett tips är att Kathleen bifogar SFI-kursens kunskapskrav i sin CV så att arbetsgivarna tydligt kan se vilken språkfärdighet i svenska hon faktiskt uppnått, säger hon.
 

Så här säger Arbetsförmedlingen:

Enligt Leif Borén, programspecialist på Arbetsförmedlingen, finns det andra möjliga stöd att erbjuda personer i Kathleens situation. 
– Ett sådant stöd är nystartsjobb där arbetsgivarna kan anställa en nyanländ arbetslös med subventionerad lön, säger han.
I Kathleens fall, då hon varit arbetslös i ett år, skulle subventioneringen hamna på drygt 62 procent av lönen. Men denna möjlighet har ännu inte genererat något jobb för henne ännu. 
– Det är svårt att säga något om hur svårt det är att få ett nystartsjobb, generellt tror jag att det handlar om att arbetsgivarna oftast är ute efter rätt kompetens snarare än en subvention, säger Leif Borén.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset