Enligt 15-åriga Moa Holmström från Huddinge började många jämnåriga att prova alkohol förra sommaren, när de var 14 år. 
Enligt 15-åriga Moa Holmström från Huddinge började många jämnåriga att prova alkohol förra sommaren, när de var 14 år. 

Unga dricker på grund av grupp­tryck. Få av dem känner till alkoholens effekt på idrott. – Ge ungdomar bra anledningar till att inte dricka, säger IQ:s vd.

Drygt var femte 13-åring har någon gång druckit alkohol. Det visar en färsk undersökning från IQ, ett dotterbolag till Systembolaget som arbetar med attityder till alkohol.
 
Tidigt drickande är vanligast bland pojkar – mer än var fjärde gör alkoholdebut vid 13 års ålder eller ännu tidigare.
 
I undersökningen, där 513 ungdomar i åldern 15–17 år deltog, uppgav nästan tre av fyra att de prövat på alkohol innan de blivit myndiga. Det klart vanligaste sättet att få tag i alkohol är via äldre kompisar.
 
Undersökningen visar även att en majoritet av de unga inte känner till effekterna av alkohol i relation till idrottsutövande.
 
– Min bild är att de flesta idrottsföreningar har en alkoholpolicy men i undersökningen uppger knappt fyra av tio ungdomar att det finns tydliga regler om alkohol i deras förening. Det finns all anledning för föreningarna att lyfta de här frågorna, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.
 
Huvudorsaken till de tidiga alkoholdebuterna uppges vara grupptryck. Jägerskog tror att man via en förening kan få unga att stå emot.
 
– Man ger ungdomar en anledning att kunna stå emot ett grupptryck genom att vi i vårt lag kommit överens om att vi satsar på sport, så därför dricker vi inte, säger Magnus Jägerskog.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset