Att ta sig in på svenska skolor som utomstående är enkelt. På var femte skola kan främlingar vistas i 45 minuter utan att upptäckas, visar en genomgång från Sveriges radio.

När 76 svenska skolor besöktes utan förvarning lyckades utomstående hålla sig kvar i 45 minuter utan att upptäckas på var femte skola, rapporterar Sveriges radio. Under den tiden var det ingen som ifrågasatte var personerna kom ifrån och vad de gjorde på skolorna.

– Jag kan förstå att det kan hända, jag tycker att det är tråkigt att ingen har frågat dig vem du är, säger Eva Hallström, rektor på Kullavikskolan i Kungsbacka, till Sveriges radio.
 

►LÄS MER: Löfven om svärdattacken: ”En svart dag för Sverige”


Efter dådet på skolan Kronan i Trollhättan har flera skolor diskuterat säkerheten. Den 22 oktober gick en elev till attack mot både lärare och elever och det är drygt en månad efter den händelsen som Sveriges radio gjort sitt försök.

Experimentet genomfördes i månadsskiftet november-december genom att reportrar besökte totalt 76 grundskolor, utan att anmäla sig i förväg. På var femte skola tog det minst 45 minuter innan de upptäcktes eller ifrågasattes. Reportrarna har gått in genom huvudingången och därefter rört sig runt på skolan.

Många skolor skötte sig bättre. Sveriges radio rapporterar att 16 skolor antingen inte släppte in reportrarna eller ifrågasatte dem inom ett par minuter. På 45 skolor tog det tre minuter eller mer innan någon kom fram.

– Vi pratade om att vi måste möta upp folk som kommer utifrån, för det här är ju ingen allmän plats där man går hur som helst. Så tre minuter är generellt en för lång tid, säger Magnus Lindow, rektor på Rydebäcksskolan i Helsingborg där reportern ifrågasätts relativit tidigt.
 

►LÄS MER: Skolattacken i Trollhättan har krävt sitt tredje dödsoffer – 42-årig lärare död

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott