Trots att Leif Karlsson var hemlös krävde Radiotjänst honom på tv-avgift. Efter att ha överklagat hos Förvaltningsrätten står betalningskravet fast – trots att han fortfarande inte ens bor i egen lägenhet.

Henry Lundholm
Trots att Leif Karlsson var hemlös vill Radiotjänst fortfarande kräva honom på tv-avgift för den tiden, eftersom hans avanmälan inte godkänts. I dag bor han på ett referensboende och vill ha upprättelse.

Under våren 2012 försökte Leif Karlsson, 63, säga upp sin tv-avgift då hans tv gått sönder. Att uppsägningen inte blev beviljad fick han aldrig reda på – eftersom han hunnit bli hemlös när nästa räkning kom. Efter att ha bott på gatan i nästan ett år fick han i februari 2013 en plats på ett stödboende för hemlösa män. Först då nåddes han av den post som adresserats till honom under tiden som hemlös, däribland kravbrev från Radiotjänst. Trots att han kunde bevisa att han varit hemlös under större delen av tiden blir han ändå skyldig att betala tv-avgiften, eftersom försöket att säga upp den inte godkänts. 

– Så fram tills det datumet kräver de alltså mig på tv-avgift. Jag blir förbannad, rent ut sagt. Jag förstår verkligen inte hur de resonerar. Skulle jag ha tagit med mig den trasiga tv:n i min ryggsäck när jag blev hemlös då eller?

Leif Karlsson valde då att överklaga räkningarna, som totalt var på 2 702 kronor. Då Radiotjänst inte ändrade sitt beslut att kräva honom på pengarna lämnades ärendet över till Förvaltningsrätten, som inte heller valde att gå på Leif Karlssons linje. Den 26 november 2013 fick han meddelande om att Högsta förvaltningsdomstolen inte tar sig an ärendet. Just nu har han ingen aning av vad processen, med påminnelseavgifter och handläggning hos Kronofogdemyndigheten, kostat honom.

– Men jag kommer aldrig att betala för den eftersom jag tycker att jag blivit felaktigt behandlad. Som jag tolkar lagen borde man dessutom ha godkänt min uppsägning av avgiften. 

Leif Karlsson bor i dag på ett referensboende, genom vilket han inte behöver betala tv-avgift, och hoppas en dag kunna få en egen lägenhet igen. 

Radiotjänst: Man måste vara avanmäld för att inte krävas på pengar

Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst, menar att man endast kan krävas på tv-avgiften om man bor i en form som liknar ett hushåll.  

– Vi har till exempel ett extremfall med en person som bor på ett hotell men som anser sig bo permanent där och därmed betalar tv-avgift. Samtidigt är till exempel vårdboende en sådan boendeform där det inte krävs att man betalar, säger han.

Har man blivit hemlös, som i Leif Karlssons fall, bör man inte betala tv-avgift, menar Gernandt. Däremot måste man själv se till att säga upp sin avgift genom att avanmäla sig.

 

Även om man varit med om en personlig tragedi, som att bli hemlös?

– Det finns så klart olika omständigheter och jag har inga detaljer i ärendet, så det är svårt för mig att säga något om saken.

LÄS OCKSÅ: Svårt att vinna om tv-avgift 

SE ÄVEN: 100 000 hos kronofogden för tv-avgiften 

LÄS MER: Bagge ber om ursäkt för bloggattack på hemlös

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset