Jaybee Villanueva var gatubarn under uppväxten på Filippinerna. Nu reser han tillbaka till sitt gamla land för att dela ut insamlade kläder och nallebjörnar till utsatta barn.

Kinga Lezanska Sjölin

Madelene Burnett-Cargill, Indra Berg och Sofie Rosenqvist på Stora Dalslundskolan i Åkarp hjälper Jaybee Villanueva att packa hjälpsändningen. – Vårt fokus är att hjälpa gatubarn och urbefolkningen, säger Jaybee Villanueva.  

Jaybee Villanueva jobbar som fritidspedagog i Åkarp utanför Malmö och med hjälp av barnen på skolan har han under flera veckors tid samlat in kläder, leksaker och annat som skickas till Filippinerna. Projektet heter ”Box of Memories” eftersom de gamla sakerna nu kommer att skapa nya minnen hos någon annan.

– Jag har sett all fattigdom själv och det här är ett sätt för mig att hjälpa till, säger Jaybee Villanueva.

Han berättar att korruptionen i landet är utbredd och att det är svårt att veta vad som händer med hjälpsändningarna. Därför flyger han själv med till Filippinerna senare i december.

– Jag ska hjälpa till med mina egna händer och se till att lådorna hamnar på rätt ställe, säger han.

Under resans gång kommer han att filma och fotografera för att dokumentera processen från det att en gåva lämnar Sverige till att den når ett barn på Filippinerna. När han kommer hem är målet att sätta upp insamlingslådor på fler skolor.

– Alla har något där hemma som man kan ge till någon annan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset