Det finns inga lagliga hinder för kommuner att be bistånd till papperslösa.
Det finns inga lagliga hinder för kommuner att be bistånd till papperslösa.

Nästan var tionde svensk kommun har gett ekonomiskt bistånd till personer som vistas i landet utan uppehållstillstånd, enligt SVT Nyheter. "Barnen ska inte drabbas av föräldrarnas beslut", säger Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Landets kommuner behöver inte ge socialbidrag till personer har blivit nekade asyl men som valt att stanna i Sverige. Men om en kommun ändå vill ge bidrag till papperslösa finns inget lagligt hinder, och många väljer att göra det.

Enligt en kartläggning av SVT Nyheter har 23 av 244 kommuner betalat ut försörjningsstöd till personer utan uppehållstillstånd.

I de flesta fall handlar det om så kallat nödbistånd, akuta pengar för till exempel mat. Men i till exempel Malmö får runt 150 familjer mer långvarigt stöd. I Stockholm handlar det om ett tiotal barnfamiljer, rapporterar SVT.

LÄS MER: Nu kommer även Stockholms papperslösa barn kunna få ekonomiskt bistånd

– De här barnens föräldrar har gjort ett val att stanna kvar, vi vet inte hur lång tid, men det är inget barnen kan styra över och barnen ska inte drabbas av föräldrarnas beslut. Vi ska inte ha barn i Stockholm som fryser när det är kallt eller som är oroliga över att inte ha mat på bordet, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm till SVT.

Nu har en politisk strid har blåst upp kring bistånden. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som även han har varit socialborgarråd i Stockholm, vill sätta stopp.

– Jag tycker att det är ett problem att vi inte är tydliga i Sverige. Det kan inte vara så att man ger socialbidrag under en längre tid, som om man hade rätt att stanna, säger han till SVT.

LÄS MER: Debatt: Sluta antyda att alla papperslösa är potentiella terrorister

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset