Det var i november som Moa Hjelmer tog till orda och berättade om att hon blivit våldtagen.
Det var i november som Moa Hjelmer tog till orda och berättade om att hon blivit våldtagen.

Löparen Moa Hjelmer berättade i november förra året hur hon blivit våldtagen i samband med en Finnkampsbankett. Och hon är inte ensam om att ha drabbats i friidrotts-Sverige, visar en utredning.

I samband med metoo-uppropet i höstas gick idrottskvinnor runt om i Sverige samman i ett eget upprop, #timeout. Dagen efter berättade Moa Hjelmer, 27 år, på sin Instagram om hur hon blivit våldtagen under en Finnkampsbankett.

Det fick Friidrottsförbundet att sjösätta en studie om sexuella övergrepp och trakasserier tillsammans med Linköpings universitet.

Nu är den klar, och den visar att Hjelmer inte är ensam. 192 tidigare landslagsfriidrottare svarade på en enkät, och resultaten visar att tolv procent av de svarande någon gång utsatts för ett sexuellt övergrepp. Fem av dem svarade att de utsatts under friidrottssammanhang, och två av dem under landslagssammanhang.

LÄS MER: Hjelmer hoppas inspirera andra att berätta

– Det här överensstämmer med andra verksamheter och samhället i stort, tyvärr, vi kan inte se att friidrotten direkt sticker ut. Förövarna i de här fem fallen var bara män men de utsatta var både kvinnor och män, sade professor Toomas Timpka vid Linköpings universitet, i samband med att studien offentliggjordes.

Friidrottsförbundet tar till flera åtgärder, bland annat att alla former av insparkar för nya landslagsfriidrottare tas bort och ett tydligare utbildningsfokus bland klubbtränare. Man kommer också jobba för en mer jämställd tränarkår på landslagsnivå.

– Vi vill tacka Moa som tog bladet från munnen och lyfte de här frågorna, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset