Mer än var tionde kvinnlig pensionär har så lite som 2 000 kronor i månaden kvar efter det att boendet är betalt – vilket kan jämföras med fem procent bland de manliga.
Mer än var tionde kvinnlig pensionär har så lite som 2 000 kronor i månaden kvar efter det att boendet är betalt – vilket kan jämföras med fem procent bland de manliga.

Var tionde pensionär har som högst 10 000 kronor i månaden i pension efter skatt – åtta procent har så lite som 2 000 kronor kvar efter det att boendet är betalt. Det visar en Inizio-undersökning som gjorts på uppdrag av Aftonbladet.

40 procent av landets pensionärer lever som högst på 15 000 kronor i månaden efter skatt. Det visar en Inizio-undersökning som gjorts på uppdrag av Aftonbladet. Var tionde får som mest 10 000 kronor i månaden, och åtta procent har så lite som 2 000 kronor kvar efter det att boendet är betalt.

Men skillnaderna mellan könen är stora – och det i alla inkomstgrupper, uppger Aftonbladet.

LÄS MER: Förslag om höjd pension – så kan det påverka dig

Medan 24 procent av männen har en pension som uppgår till högst 15 000 kronor är det mer än varannan, 53 procent, av kvinnorna som klarar sig på samma summa. 12 procent av männen, men bara en procent av kvinnorna, har 20 000 kvar när bostadskostnaden är ur vägen.

I stället har elva procent av de kvinnliga pensionärerna inte mer än 2 000 kronor i månaden kvar efter det att boendet är betalt – vilket kan jämföras med fem procent bland de manliga.

LÄS MER: Nya siffror: Många behöver mer i pension än de kommer få

En stor del av förklaringen bakom könsskillnaderna är att kvinnor har sämre lön än män, men också att kvinnor jobbar kortare del av livet.

Undersökningen baseras på svar från 1 219 personer som intervjuats via webben.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset