Under förra året utsattes nästan var tredje brandman för hot eller våld. Arkivbild.
Under förra året utsattes nästan var tredje brandman för hot eller våld. Arkivbild.

Under förra året utsattes nästan var tredje brandman för hot eller våld, enligt en enkät från Brandmännens riksförbund.Nu vill facket ändra lagen för att skydda sina medlemmar.

Nästan varannan medlem i Storstockholm och Malmöområdet uppgav i enkäten att en insats har fått vänta på grund av hot eller våld, rapporterar TV4 Nyheterna. I värsta fall kan det innebära att nödställdas liv riskeras.

I en del fall har brandmän fått larm om bränder inne på gårdar – larm som har visat sig vara falska när brandkåren har kommit dit. Brandmännen har då mött grupper av män som har omringat, hotat och jagat dem.

– Det är helt jävla sjukt i huvudet att bete sig på det här sättet mot räddningspersonal. Jag är rädd, säger Kaj Engelke, som har arbetat som brandman i nio år, till TV4.

Under hösten ska en utredning om straff för hot och våld mot blåljuspersonal starta.

Facket vill att en lagändring som innebär att brandmän klassificeras som tjänstemän ska ske, som en markör för att samhället inte accepterar hot och våld mot räddningstjänstpersonal.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) är det inte tjänstemannaskyddet i sig som krävs.

– Det krävs tuffare straff för den som ger sig på den som är satt att hjälpa andra. Där vill regeringen gå vidare, säger han till TV4.

Drago Prvulovic / TT
I en del fall har brandmän fått falska alarm – för att bli omringade av grupper av män som hotar och jagar dem. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset