Många drömmer om att bli entreprenör.
Många drömmer om att bli entreprenör.

En av tre svenskar vill starta eget företag. Men få vågar ta steget på grund av rädsla för krångliga regler och ekonomisk otrygghet. Det visar en ny undersökning från SIFO på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna.

Undersökningen visar att 31 procent av svenskarna vill starta eget, men att endast en femtedel faktiskt planerar att göra det.

47 procent av de som vill bli företagare säger att de vill det för att få vara sin egen och bestämma själv. Samtidigt uppger fyra av tio att de vill förverkliga sin idé och tre av tio vill starta eget för att tjäna pengar.

– Vi behöver fler entreprenörer. De startar företag, anställer och får samhället att växa. I Sverige har vi en fantastisk tradition av entreprenörskap och företagsamhet. Men vi ser samtidigt att trösklarna att starta eget fortfarande är för höga vilket gör att många intresserade avstår, säger Per Skargren, företagsansvarig på Swedbank, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: ”Här är Sveriges hetaste nya företag”

Undersökningen visar också att en femtedel av de som vill men inte planerar att starta eget upplever det som krångligt. Samtidigt har också den ekonomiska otryggheten stor betydelse. Drygt en fjärdedel av de som vill men som inte planerar att göra det menar att de är osäkra på om de skulle klara sig ekonomiskt.

I juni inleder Swedbank satsningen ”Rivstart” som enligt pressmeddelandet är en tävling som syftar till att hitta nya entreprenörer med en stark affärsidé och en vilja att göra samhället lite bättre.

LÄS MER: ”7 tips för att starta eget”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset