Resistenta bakterier som kan spridas till människor beräknas finnas i var tredje svensk kyckling, rapporterar SVT. Och trots att det finns kyckling fri från antibiotikaresistenta bakterier går det inte att göra något val i butiken.

Det finns egentliga bara två sorters kyckling som säljs i svenska butiker, Ross och Cobb. Och två företag dominerar hela avelsarbetet. På fem generationer kan 48 miljoner slaktkycklingar tas från bara 11 elitdjur, och bara två generationer bakåt är den svenska slaktkycklingen i bland inte alls svensk utan importerad. En del av de importerade kycklingarna bär med sig antibiotikaresistens som de fått via de utländska kläckerierna.

► LÄS MER: Usla villkor för billig kyckling

Det rapporterar SVT som berättar att den svenska branschens senaste prover visar att 19 procent av avelsdjuren som importeras bär på den antibiotikaresistenta bakterien ESBL.

Det finns svensk kyckling som inte bär på antibiotikaresistenta bakterier, men det finns för konsumenterna ingen möjlighet att specifikt välja sådan kyckling. Och den svenska kycklingbranschen vill heller inte plocka bort de avelsdjur som bär på ESBL.

– Vi följer de rekommendationer som Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket ger oss för att minimera risken. Jag tror att svenska konsumenter är vana och kunniga att hantera det här i köket. Vi måste kanske jobba ännu hårdare med att informera om hanteringen av alla typer av kött i köket. Hur man jobbar med livsmedelshygien. Det kanske finns en risk att vi svenska konsumenter lutar oss tillbaka lite grand och litar för mycket på myndigheter och kontrollsystem, säger Per Lindahl ställföreträdande ordförande på branschorganisationen Svensk Fågel till SVT.

► LÄS MER: Nej, Tierp tvingar inte dagisbarn att äta ihjälplågade halal-kycklingar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa