En majoritet av svenskarna svarar nej på frågan om de skulle rekommendera sina barn eller barnbarn att bli polis. Yrket är för farligt anser 63 procent av de som svarar nej, det visar en ny undersökning från Novus.

 

Det är Polisförbundet som har låtit Novus ställa frågan ”Skulle du rekommendera ditt barn (eller barnbarn) att bli polis?” till allmänheten.

Resultatet visar att 53 procent av svenskarna inte skulle rekommendera yrket till sina barn eller barnbarn. Endast en tredjedel, 32 procent, svarar ja på frågan.

LÄS MER: Hot mot poliser och åklagare vanligare

De som svarade nej i undersökningen fick också frågan ”Varför skulle du inte rekommendera dina barn att bli polis?”. Där svarar 63 procent att yrket är för farligt. Totalt tycker alltså 33 procent av svenskarna att yrket är för farligt för sina barn. 45 procent av de som svarade nej menar att lönen är för låg.

– Jag blir bekymrad av det här resultatet. Att vara polis är ett fantastiskt yrke. Att nästan hälften anser att lönen är för låg gör att rekryteringsmöjligheterna blir sämre i framtiden, säger Lena Nitz, ordförande Polisförbundet.

Vad tänker du om att så många tycker att yrket är för farligt?

– Det kan jag i och för sig förstå, att man som anhörig känner oro inför ett yrkesval som polis, för det kan vara farligt. Vi har sett att våldet och hoten mot poliser har blivit grövre, men det är också viktigt att säga att poliser är tränade för att hantera de farligheter vi stöter på.

LÄS MER: Nej, polisen tjänar inte 2000 kronor mer än flyktingar

Mycket hänger på att polisen får en rejäl löneökning, enligt Lena Nitz. Sedan början av 2000-talet har polislönerna gått från att ligga strax över snittet för statliga löner till att ligga en bra bit under.

Om lönerna ökar kommer fler att söka sig till yrket, vilket också skulle leda till en poliskår som bättre kan hantera de farliga momenten i yrket, menar hon.

– Utsattheten för våld och hot är en del av yrket, det är man medveten om när man söker sig till polisen. Det är därför det är så viktigt att man kan locka till sig de människor som klarar av de kraven också.

LÄS MER: Liberalerna vill höja polislöner

Hur stor löneökning tycker du är rimlig?

– Vi ligger just nu i löneförhandling. En rejäl ökning är en förutsättning för att klara av att behålla de poliser vi har och få fler att söka sig till yrket.

Skulle du själv rekommendera yrket till dina barn?

– Jag har en 17-årig dotter som har som mål att bli ridande polis. Jag säger till henne att polis är ett fantastiskt roligt yrke, jag har aldrig ångrat mitt yrkesval en sekund. När det är dags för henne måste uppvärderingen av polisyrket vara genomförd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset