Dragana Luketa på Invandrarnas riksförbund i Sverige tycker att vi måste våga tala öppet om tvångsgifte.
Dragana Luketa på Invandrarnas riksförbund i Sverige tycker att vi måste våga tala öppet om tvångsgifte.

Nästan var tredje ung med utländsk bakgrund upplever att de inte får vara ihop med vem de vill, enligt en kartläggning från 2015. ”Man vågar inte tala om det öppet”, säger Dragana Luketa på Invandrarnas riksförbund i Sverige.

På uppdrag av regeringen kartlägger Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor ungas sexuella och reproduktiva rättigheter i Sverige.

I en undersökning från 2015 frågade man unga i åldern 16-25 år om de upplever att de får vara ihop med vem de vill. 87 procent svarade att familjen inte styr deras val av partner.

Men det är märkbara skillnader mellan unga med svensk och utländsk bakgrund. Endast 69 procent av de med utländsk bakgrund upplever att de får vara ihop med vem de vill, för de med svensk bakgrund är siffran 93 procent.

►LÄS MER: Hon giftes bort mot sin vilja: ”Vi får inte vara fega i Sverige”

Dragana Luketa är verksamhetschef på Invandrarnas riksförbund i Sverige, IRIS, och kommer i kontakt med unga som riskerar att bli bortgifta. Hon menar att man inte vågar tala öppet om problemet i Sverige.

– Det finns en rädsla att ta upp frågan. Tyvärr pågår det i vårt Sverige – varje dag, säger hon.

När det kommer till att gifta sig får endast 62 procent av unga med utländsk bakgrund välja vem de vill. För de med svensk bakgrund är andelen 91 procent, enligt kartläggningen. Mest utsatta är unga flickor.

Leila Qaraee är samordnare för Kvinnors nätverk som driver Linnamottagningen i Stockholm. De hjälper bland annat flickor och kvinnor som riskerar att bli bortgifta.

– Föräldrar lurar dem ofta till ett annat land där tjejerna gifts bort. Det är ingen liten grupp vi pratar om, det är en stor grupp. Det är många som inte vågar höja rösten, säger hon.

Under 2009 genomförde Ungdomsstyrelsen, som nu är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, en enkätundersökning bland unga mellan 16 och 25 år. Enligt undersökningen riskerar omkring 70 000 unga att bli gifta mot sin vilja.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset