Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild.

Majoriteten av de som insjuknade i mässlingen vid årsskiftet i Västra Götaland var redan vaccinerade, men fick en lindrigare form av sjukdomen.

97 till 99 procent av patienterna blir immuna mot mässling, påssjuka och röda hund efter två doser av vaccinet. Trots det har några ändå insjuknat, rapporterar Dagens Nyheter. Personerna kan alltså tillhöra de få procent som inte skyddats av vaccinet.

– En annan förklaring är att personer som fått lite sämre skydd av vaccinet kan bli smittade om de har långvarig direktkontakt med en person som är mycket smittsam, säger Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

LÄS MER: Här är sju frågor och svar om mässling: ”Man ska inte vara orolig”

Personerna som var vaccinerade, men ändå blev sjuka, fick en lindrigare form av sjukdomen, så kallad genombrottssmitta.

– Nu har vi hittat forskningsrapporter som visar att det har sett ut så här även på andra platser där mässling sprids i ett samhälle med hög vaccinationstäckning, säger Lars-Magnus Andersson, chef för infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Dagens Nyheter.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vaccin mässling