Den heliga floden Ganges löper genom staden Varanasi i Indien.
Den heliga floden Ganges löper genom staden Varanasi i Indien.

Redan före gryningen är stränderna längs floden Ganges i Varanasi full av aktivitet. På de breda ”trapporna”, ghats, som följer floden i sju kilometer håller fromma hinduer på med att rena sig själva, sina kroppar och sina kläder i flodens heliga vatten.

Jag går ombord på en gammal fiskebåt klockan  fem på morgonen. Min nyfikenhet väcks när vi tar oss uppströms med den skrangliga båten.

Troende kommer farande långt ifrån till Varanasi, Indiens heligaste plats, nästan 80 mil från Delhi. Vi färdas på det mörka vattnet när gryningsljuset börjar komma. Hundratals människor har samlats, många står till midjan i vattnet, andra sänker sig helt i det vördade, men något smutsiga, vattnet.

Karamellfärgade tempel står högst upp på trapporna och välkomnar en ström av människor som har med sig blommor och frukt att offra.

Varanasi är en plats där livet och döden möts. En starkt lysande eld syns där floden kröker vid Manikarnika. Av respekt sänker vi våra kameror när vi närmar oss platsen där flera kremeringar sker helt öppet.

Resten av dagen utforskar vi ghatsen och bakgatorna i Varanasi till fots. Man får tränga sig förbi kor som ställt sig i de trånga gränderna, ljudet av skrattande barn hörs överallt när jag vågar mig fram till Mandapur Road.

Tillbaka vid floden vandrar vi över till Dashashwamedh, helt klart den mest välbesökta  ghatsen och en av de religiöst viktigaste.  Här säljs exotiska kryddor, ångande samosa och färggranna saris där bräkande getter söker skugga.

När mörkret sänker sig närmar sig stunden för en Puja-ceremoni som hålls för att visa vördnad för Shiva och Ganges. Den mörka floden lyses upp av blinkande ljus som tänts som offer till gudarna. Fem präster i vit klädnad håller någon form av mässa inför hundratals människor, en passande avslutning på andlig och mycket speciell dag.

3 måsten

1. Vishwanath-templet. Är stadens viktigaste och heligaste tempel. Icke-hinduer tillåts inte komma in, men omgivningarna är väl värda ett besök.

2 . Assi Ghat. En av de ­viktigare bad-ghatsen, här möter Assifloden Ganges. Pilgrimer samlas för att hedra Shiva.

3. Fort Ramnagar Museum som en gång var hem för kungen av Varanasi. Utställning om vapen, en påkostad inredning och sällsynta handskrifter gör besöket väl värt.

Analys: Påträngande att titta

Tillsammans med andra resenärer står jag tyst och stilla en bit ifrån när en procession med döda kroppar, täckta i gyllene tyg, bärs ner och doppas i vattnet.

De här ceremonierna äger rum dygnet runt och enligt hinduisk tro kommer de som kremeras här snabbare till en högre nivå.

Det kändes en aning påträngande att beskåda något så privat, men i ­Indien har man, det lärde jag mig snart, en annan syn på döden och man hanterar den på ett öppet sätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset