32 stycken barnmorskor har nu sagt upp sig från Helsingborgs lasarett, skriver Helsingborgs dagblad. Anledningen är att de inte kommer överens med arbetsgivaren om arbetstiderna på nattpassen.

Alamy

Barnmorskorna har inte lyckats komma överens med Helsingborgs lasarett om arbetstiderna på nattpassen.

Av Helsingborgs lasarettets 61 barnmorskor har 32 stycken nu valt att lämna sin tjänst, skriver Helsingborgs dagblad.

Sirpa Lijankoski-Nilsson, 65, är en av de som sagt upp sig. Hon har jobbat som barnmorska i över 30 år och i Helsingborg sedan 1999.

– Vi jobbar både dagtid och nattid. Vi vill ha en bättre nattkvot så att vi hinner återhämta oss när vi blandar dessa tider, säger hon till Metro.

Något som barnmorskorna inte lyckats komma överens om i avtalet med arbetsgivaren.

– Vi har pratat om det här i flera år, men de säger bara nej. Så nu har vi sagt att det räcker. 

LÄS MER: "Stor brist på barnmorskor i sommar"

​Hon berättar att de hade en annan arbetsmodell för ett antal år sedan som fungerade mycket bättre, men att man sedan ändrade den modellen så att hela regionen skulle ha ett liknande avtal.

Helsingborgs dagblad skriver att barnmorskorna i dag arbetar 38,25 timmar i veckan. Den som arbetat fyra nätter i rad får den femte dagen ledigt som kompensation.

– Det här handlar inte alls om pengar. Det handlar bara om att vi vill ha en bättre nattkvot när vi jobbar natt. Vi jobbar 10 timmar per natt och vi vill att det ska vara värt 14 timmar. Nu är det bara värt 12,5 timmar. Det är ingen som säger att de kan ta beslut om något, säger Sirpa Lijankoski-Nilsson och fortsätter:

– Vi älskar våra jobb och patienterna blir inte sämre lidande för att vi känner att vi vill ha mer återhämtning.

LÄS MER: "Hög barnadödlighet utan barnmorskor"

​Barnmorskorna har tre månaders uppsägningstid och därmed kommer de att sluta sina jobb den 1 oktober. Om de väljer att fortfarande sluta om avtalet ändras kan Sirpa Lijankoski-Nilsson inte svara på i dagsläget.

– Vi får i så fall ha ett möte om det tillsammans och sedan ta ett beslut. Hade vi fått avtalet från början så hade vi ju inte sagt upp oss. Men det finns gränser där man tycker att man blir trampad på. 

Steen Ekdahl, divisionschef för specialiserad närsjukvård, säger till TT att det är ett bekymmersamt läge.

– Vi förstår också att barnmorskorna behöver tid för återhämtning och har gett dem ett antal erbjudanden, men vi har inte kommit fram helt i förhandlingarna. Uppsägningarna får inga akuta konsekvenser för kvinnor som ska föda vid Helsingborgs lasarett i sommar. Men om uppsägningarna träder i kraft kring den 1 oktober får vi ju problem. Nu jobbar vi intensivt för att finna en lösning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset