Upp till 9 000 kronor per kvadratmeter kan man få betala för ett hyreskontrakt i Stockholm.
Upp till 9 000 kronor per kvadratmeter kan man få betala för ett hyreskontrakt i Stockholm.

Varannan gång en hyreslägenhet i Stockholm förmedlas är svarta pengar inblandade. Trots den omfattande svarthandeln verkar få vilja eller kunna ta tag i problemet.
– Desperationen är stor på bostadsmarknaden, men polisen är inte sugen på att ta tag i de här frågorna, säger P-O Brogren på Hyresgästföreningen i Stockholm.
En undersökning från Fastighetsägarna från 2001 visade att varannan gång en hyreslägenhet förmedlas i Stockholm är svarta pengar inblandade. Då omsatte den svarta bostadsmarknaden 1 miljard kronor bara i Stockholm.

POLISANMÄLNINGAR SÄLLSYNTA

Enligt Hans Öhman på Fastighetsägarna är siffrorna inte mycket bättre i dag.
På Hyresgästföreningen i Stockholm vet man inte hur omfattande svartmarknaden med hyreslägenheter är. De får bara reda på svartkontrakten genom rykten eller när värden missköter sig och hyresgästen tar kontakt med dem.
– Det är sällsynt med polisanmälningar och det är svårt att få folk att ställa upp, säger P-O Brogren.
Hos Stockholmspolisen får man in väldigt få anmälningar om svartkontrakt. Enligt Stig Sandgren, polisinspektör på citypolisens utredningsrotel, beror det på att varken köparen eller säljaren har ett intresse av att anmäla affären.

INTE PRIORITERAT
Svarta lägenhetsaffärer är inte heller ett prioriterat område för polisen.
– Vi jobbar inte aktivt med det här. Vi kan inte ha folk som är ute och spanar eller provocerar fram något, säger Stig Sandgren, polisinspektör på citypolisens utredningsrotel.

Om både köparen och säljaren är överens, vad är då problemet med svartkontrakten?
– Det drabbar bostadsmarknaden och ger ett sämre utbud av hyreslägenheter, säger Stig Sandgren på citypolisen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset