Lisen Andréasson Florman efterlyser större ansvar bland klubb- och festivalarrangörer.
Lisen Andréasson Florman efterlyser större ansvar bland klubb- och festivalarrangörer.

Mer än hälften av alla kvinnor är oroliga för att utsättas för sexuella övergrepp på offentliga platser. Det visar en undersökning från Yougov.

Nästan 60 procent av de tillfrågade kvinnorna i undersökningen säger att de är rädda för att utsättas för sexuella övergrepp när de vistas på offentliga platser som parker eller i stan på kvällar och nätter. Bland män ligger motsvarande siffra på 10 procent. 

Mest oroliga är unga kvinnor i ålder 18-34 – bland dem uppger hela 70 procent att de är oroliga för att utsättas för sexuella övergrepp.

Av de tillfrågade som blivit utsatta för sexuella övergrepp har en tredjedel blivit utsatta för övergreppen på på uteställen, nattklubbar och vid konserter. En av fyra har blivit utsatt på offentliga platser som parker under kvällstid. 

►LÄS MER: Att inte prata om sexuellt våld är ett hån mot de utsatta

Nattskiftet är en ideell organisation, vars mål är att minska våld och sexuella övergrepp genom närvaro vid klubb- och festivallivet. Det kan handla om allt mellan att ta följe och erbjuda kaffe till att hjälpa till att hitta borttappade kompisar. Med hjälp av hundratals volontärer runtom i Sverige ser de till att ensamma kvinnor och män får sällskap hem och ser till att de hittar en taxi i nattvimlet. 

Lisen Andréasson Florman, som är grundare och verskamhetschef på Nattskiftet, märker att allt fler vill bli volontärer och hjälpa till. 

– Den här otryggheten har funnits länge men jag tror att den pågående debatten kring sexuella övergrepp har fått folk att tänka till, säger hon till Metro.

– Vilka vi hjälper beror helt på vilken typ av evenemang som vi bevakar. På festivaler är det oftast yngre personer och utanför nattklubbar är det lite äldre. Men generellt kan man säga att det främst är unga tjejer som vänder sig till oss.

Trots att allt fler privatpersoner engagerar sig efterlyser hon större ansvar bland klubb- och festivalarrangörer.

– De vill väl också att sina besöka ska känna sig trygga i deras miljö? Därför borde de skapa en aktiv nolltolerans gentemot sexuella övergrepp. Artisterna har också en ställningstagande roll här när det gäller vilka de väljer att samarbeta med. 

►LÄS MER: Var femte elev har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott Hälsa