Ett tidigare – sedan dess omarbetat – förslag på regionindelning som presenterades i mars i år. Arkivbild.
Ett tidigare – sedan dess omarbetat – förslag på regionindelning som presenterades i mars i år. Arkivbild.

Det finns ett stort motstånd mot att Sverige ska delas in i sex storregioner. Hälften av svenskarna tycker att idén är dålig och den negativa inställningen har ökat, enligt en ny undersökning.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har det tuffa arbetet med att försöka få till de nya storregionerna. Förutom motstånd från andra partier finns det även en stark folklig opinion mot hopslagningarna.

50 procent av svenskarna tycker att idén med storregioner är ganska eller mycket dålig. Inte ens hälften så många tycker att idén är ganska eller mycket bra, 23 procent. Övriga tillfrågade vet inte vad de tycker eller har ingen åsikt.

Ökat motstånd

Det visar en ny undersökning som Sifo har gjort på beställning av Region Halland. Drygt 7 000 svenskar har tillfrågats vad de tycker om idén att slå ihop dagens landsting till sex storregioner.

Motståndet har ökat. När samma fråga ställdes för ett halvår sedan tyckte 42 procent att idén var dålig, och 28 procent tyckte att den var bra.

I samtliga län, utom ett, är motståndarna fler än de som stöder idén. I Dalarna är det exakt jämnt, 35 procent för båda sidor. Mest kritiskt är det i Norrbotten och Halland där 71 procent tycker att idén är dålig. I Jämtland – som ser ut att slippa bli en del av Norrlands län – handlar det om 68 procent.

Stora namninsamlingar

Både i Jämtland och i Norrbotten har det gjorts namninsamlingar för att få till lokala folkomröstningar om storregionen. Båda insamlingarna har fått över 20 000 namn.

"Att undanta bara Jämtland med hänvisning till folkligt motstånd är ologiskt. Reformen saknar stöd i hela landet", säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande i Halland, i ett pressmeddelande.

Det politiska motståndet i M-ledda Halland är känt sedan länge, men i andra landsting/regioner i Sverige – såsom de S-ledda fyra nordligaste – är en politisk majoritet positiv till storregioner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset