Det var runt 2012 som ordet selfie började få rejäl spridning. Och just nu, eller i alla fall i skrivande stund, finns det över 280 miljoner bilder under hashtaggen selfie bara på Instagram – men varför?

Förklaringen till varför så många av oss älskar att ta selfies beror, enligt vissa forskare, på att vi helt enkelt mår bra av det. När vi tar en selfie kan vi själva kontrollera bilden med vinklar, ljus och poser vilket gör att vi lättare kan få fram vår ”bästa sida”, jämfört med om någon annan tar en bild på oss. Det gör att vi känner oss lite extra snygga och mer trygga och bekväma med vårt utseende.

Den som ”uppfann” selfien, eller i alla fall tog det första självporträttet, lär ha varit den amerikanske amatörkemisten Robert Cornelius. Året var 1839 då Cornelius experimenterade med sin kamera för att framkalla bilder på en ljuskänslig silverplåt. Under experimentet använde han sig själv som motiv. Men att ta en selfie på den tiden var ingen lek. Det var inte bara att bränna av ett par hundra bilder och sen välja den bästa. Nä, nä. Kamerans exponeringstid var så lång att Cornelius var tvungen att stå stilla i upp till en kvart(!) för att han skulle fastna på EN bild – alltså en sinnessjukt ambitiös selfie!

Och inte för att skrämma upp alla selfiefantaster där ute men det finns de (ytterst få) som blivit så besatta av att ta selfies att de blivit tvungna att gå i terapi för att bli av med sitt selfieberoende. Men lugn, ett par selfies om dagen verkar ju göra mer nytta än skada. Så, keep calm and take some selfies.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om selfie