Samtidigt som man dömer och har förutfattade meningar om kvinnor som valt att strippa så gör man exakt tvärtemot vad man just suttit och klagat på, skriver Emelie Andersson.

Efter en diskussion bland en grupp kvinnor funderar jag på en sak:

Varför har många kvinnor en viss syn och åsikter om andra kvinnor som valt att strippa?

En kvinna som strippar eller vill börja strippa är ”billig och borde skaffa sig lite självrespekt”. Ja, många använder de orden. Och vi ska inte glömma hur sjuka dessa män är som betalar pengar för att en kvinna ska dansa sexuellt.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Feminismen objektifierar kvinnorna

Detta får mig att mer och mer tro att det inte är hos männen problemen ligger, vilket många debatter oftast leder till. Av egen erfarenhet är det vi kvinnor som dömer varandra mest och lite här och där ramlar en dömande kommentar in från en man. Oavsett vad ämnet är. Jag gissar att hela den här ”kvinnan ska få bestämma själv”-baletten tydligen bara gäller om man vill bli maskinförare, snickare eller brandman.

Samtidigt som man dömer och har förutfattade meningar om kvinnor som valt att strippa så gör man exakt tvärtemot vad man just suttit och klagat på.

Jag bara älskar och fascineras över att människor både älskar och dregglar över Chippendales (manlig striptease) som nu promotas över hela världen. Är det inte väldigt intressant hur samtalen går kring Chippendales? Plötsligt är det omvända roller, kvinnor som objektifierar dessa män, och då är det helt plötsligt okej? Det är lite märkligt kan jag tycka.

LÄS MER: Experten slår hål på 8 myter om feminism

Och som en nyfiken själ kan jag inte låta bli att undra hur snacket skulle gå om en show med kvinnliga strippor skulle resa runt på turné och uppträda. Skulle den bokas in på Göta Lejon i Stockholm?

Jag tror faktiskt inte det, för det skulle ju vara som att boka in en striptease och det är faktiskt opassande (alla vet ju att kvinnor som strippar är något sexuellt och det är högst opassande att bjuda in till).

Chippendales? Nej nej, det är så mycket mer än striptease. Det är ju en show, underhållning, någonting roligt, dit man går för att ha en rolig kväll med kompisarna.

Fine, äntligen finns en show där männen klär av sig och juckar på scen för glatta livet. Jag ser absolut det roliga i det. Men jag tycker inte att du kan sitta och gnälla över att männen objektifierar kvinnor och hur sjuka de är som betalar för att en kvinna ska underhålla genom att dansa på en scen – och nu gör du exakt samma sak själv. Eller är objektifiering okej åt ett håll bara?

Emelie Andersson

27 år, bor i Uppsala, småbarnsmamma och bloggar på mediamamman.se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om feminism