Under en psykologilektion i vintras pratade vi om associationer. Då förklarade läraren att anledningen till att man visar blå vätska istället för blodiga bindor i typ Libressereklamen är att det ska vara trevligt och fint att kolla på reklamen och folk ska koppla mysigheten till märket ifråga.

Läraren sa ”för de flesta tycker ju att det är bättre med blå vätska istället för att göra en hel reklam med mensblod” – och eleverna bara ”uuuäääh!”. Det sjuka är att eleverna inte var brölande industri-killar i Reebok-overaller, som man kan tro. Nej nej, de som blev mest äcklade var helt vanliga samhälls- eller-naturbrudar!

Under en annan lektion, i svenska den här gången, pratade vi om vilka ord som kommit vilka år. Någon nämnde ordet menskopp och alla visste inte vad det var. Vi förklarade att det är som en tampong, fast den samlar upp all vätska i en liten kopp istället så man behöver bara skölja ur den, och så kokar man den mellan varje mensperiod.

Samma sak här: De som var äcklade var tjejer, som bara ”men eeeeeew!”. Killarna sa ingenting utan verkade bara oberörda av hela situationen.

Varför gör tjejer så här? Varför pratar vi själva om våra kroppar som något äckligt? Hur ska vi få killarna att sluta se mens som något onaturligt och ofräscht om vi själva säger ”men GUD!” i förskräckt ton och med ett spyfärdigt ansiktsuttryck så fort vi bara hör talas om det?

Det är sådant här som gör att tjejer inte accepteras lika mycket som killar. (Ja, det är en småsak och ja, det finns större och tyngre anledningar. Men det är väl småsakerna som gör de större problemen?) När vi brudar själva äcklas av hur våra kroppar funkar, hur kan vi då klaga på att ”åh, min kille vill aldrig ha sex när jag har mens, så jävla elakt!”?

Man känner sig inte som världens fräschaste människa när man har mens, och det känns inte alltid jätteskönt att det kommer blod på kläderna, men det är faktiskt inte så illa att man i panik måste vråla ”Amen UÄÄÄÄH!” när någon gör något så fruktansvärt disgusting som att nämna ordet mens.

Fast det jag blir mest fundersam över är varför brudarna blev så chock-illamående. Ursäkta, men... ser de
inte sitt eget mensblod typ en gång i månaden?

+ Vanessa och Katerina i Big Brother. Jag lovar, Vanessa kommer att ta hem hela skiten. Kom ihåg att jag sa det.

Rodney i Big Brother. Ta upp handen ur kalsongerna och skaffa en normal syn på kvinnor, för guds skull.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset