Cramby svarar på varför kassler inte räknas som "fin" mat.
Cramby svarar på varför kassler inte räknas som "fin" mat.

Metros matskribent Jonas Cramby svarar på läsarnas frågor om kassler, syltsocker, dejtmat och vad gurkmeja egentligen är bra för.

Vad ska man laga för mat på första dejten?
/Roffe
– Jag skulle säga att man lagar sin paradrätt, så länge ens paradrätt inte är en proteinpulversmoothie eller hemgjord pizza på köttfärs, Hönökaka och hushållsost. Men kan man till exempel göra en grym Boef bourginon eller annan gryta är ju det en asmysigt, personligt och rätt direkt från hjärtat särskilt med en flaska snuskigt dyrt rödvin till. Och glöm för guds skull inte ett glas champagne för att hälsa välkommen.

LÄS MER: Så varierar du svampen

Hur tillagar man fänkål på bästa sätt?
Hälsningar Gunvor Ö
– Jag gillar fänkål rå och lövtunt skivad med mandolin, gärna i en sallad. När blodapelsinen är i säsong under vintern gör till exempel Babette i Stockholm en fantastisk variant, bestående av vad jag har för mig är skivad blodapelsin med tunt hyvlad fänkål, torkad chili, fetaost, salt, olivolja och pistagenötter. Underbart.

Ska göra kassler till middag på grund av gott. Varför anses det inte vara någon fin mat och vilken sås passar bäst till?
Hälsningar Maja
– Kassler är den försvenskade versionen av tyskarnas kasseler och består av saltat, varmrökt fläsk som kan komma från flera olika delar av grisen även om vi i Sverige nästan alltid använder kotlettraden. Att kassler inte anses vara fin mat beror nog på att det blev en populär charkis på 70-talet när matlagning handlade mycket om att piffa upp halvfabrikat och man hade dille på att gratinera och lägga konserverade ananasskivor på grejer. Att vi fortfarande nästan bara äter nitritspäckad industrikassler i Sverige bidrar nog till dess tveksamma rykte även om jag håller med om att det börjar bli dags för en modern hantverksversion, inte bara på grund av hälsa och miljö utan för att kassler ju är ganska gott faktiskt. På frågan om vilken sås man ska ha till svarar jag senap. Att som i Tyskland äta kassler med surkål, potatis och senap tycker jag låter som en bra idé eller varför inte använda den i en mysig choucrote?

Vissa påstår att gurkmeja inte smakar något utan att man bara tillsätter det för färgens skull. Är det så?
Mvh Karin
– Nja, gurkmeja har en ganska svag smak som påminner lite om ingefära vilken den för övrigt är släkt med. Den milda smaken gör att man traditionellt inte brukar använda kryddan ensam utan som en del i en blandning, till exempel senap eller curry där den ger den vackra gula färgen. Nu på senare tid har det dock blivit populärt att dricka gurkmeja i form av smoothies eller shots på grund av alla de antiinflammatoriska ämnen som gurkmejans färgämne kurkumin sägs innehålla. Om detta verkligen fungerar eller inte låter jag vara osagt, eftersom det visat sig att få personer är så svåra att lita på som överentusiastiska förespråkare för olika hälsoregimer.

Vad är det för skillnad på syltsocker och vanligt socker?
/Axel
– Förutom socker innehåller syltsocker även konserveringsmedel och pektin, vilket finns naturligt i bär och frukter men även framställs industriellt av citrusfrukter och är ett gelébildande ämne som som gör att din sylt eller marmelad tjocknar. Syltsocker är alltså ett slags färdig syltmix medan socker bara är, tja, socker.

LÄS MER: 6 drycker till kantareller

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset