En röd tråd har på senare tid löpt genom samhällsdebatten. Mens har kallats ”det sista tabut” – och ännu censureras blodet på sociala medier, samtidigt som många fortfarande skäms över tamponger och mensfläckar på byxor och lakan.


Skulle den här bilden få visas på Facebook? Sverige har kommit långt på vägen mot att bryta tabun kring mens, men det går inte lika fort framåt i hela världen.


Rebecka Hallencreutz är ordförande i föreningen Mensen.

”Bilden blev borttagen. Vad fan säger det ens om bilden samhället har på kvinnor. Tjejer får lägga upp bilder på halvnakna poserande kroppar med öppna munnar sugandes på en klubba men en bild på ett tampongsnöre blir borttagen. SERIÖST?”

Så skriver artisten och feministen Zara Larsson efter att ett Instagram-inlägg hon lagt upp blivit borttaget.

Bilden ledde till en debatt om den kvinnliga kroppen och vad som är okej eller inte att visa.

►LÄS MER: Kissie visar mensbild: ”Sluta skämmas över tamponger”

Även bloggaren Kissie gav sig i början av året in i mensdebatten då hon i ett blogginlägg uppmanade läsare att sluta skämmas över och smussla med tamponger. I mars drog den kanadensiska poeten Rupi Kaur uppmärksamhet till ämnet. Detta efter att hon lagt upp en bild på Instagram på sig själv, liggandes i sin säng med en mensfläck på byxorna och på lakanet.

”Tack Instagram för att du bevisar att kritiken jag för fram i mitt arbete är berättigad. Du tog bort en bild på en kvinna som är fullt påklädd som menstruerar, för att det går emot riktlinjerna när det samtidigt står att det är acceptabelt i reglerna”, skrev Rupi Kaur som svar på Instagram.

Och den röda vågen tycks inte ha ebbat ut. I juni har Society for Menstrual Cycle Research en konferens i Boston med tema menstruell hälsa och reproduktiv rättvisa och i Sverige ska RFSU:s internationella grupp i Göteborg starta ett projekt med målet att sprida information om mens i världen.

►LÄS MER: Här är ljusen som hyllar mensen

Men redan för två år sedan började det bubbla kring ämnet. 2013 ägnade serietecknaren Liv Strömquist ett helt sommarprat åt mens, skam och skapande. Förra året läste konstnärsgruppen Mensmagi läste mensmanifest och hade livemålning i blod med syftet att lyfta upp mens i offentligheten.

Liv Strömquist själv tror att tabut kring mens beror mycket på att vi inte pratar så mycket om kvinnors erfarenheter över huvud taget.

–  Kvinnors erfarenheter har inte ansetts så intressanta eller allmängiltiga. Tabut tycker jag att man känner av i att det i alla rum inte är lugnt att till exempel säga att ”jag har mensvärk” eller ”jag behöver en tampong”, eller något sånt. I vissa sammanhang är det lugnt att säga det och i andra sammanhang är det inte det, säger hon.

►LÄS MER: Nej tampongreklamer – det är SÅ HÄR det känns att ha mens

Hon menar att det märks tydligt i populärkulturen, att det i filmer och tv-serier sällan syns över huvud taget. Att vätskan i mensreklamen så länge var blå, eller att det nästan finns någon slags skräck i att visa mensfläckar.

– Om man kollar på en vanlig tv-serie så visar de hela tiden bilder på folk som blir skjutna, lemlästade, mördade i olika blodpölar, men man kan fortfarande inte se en bild på någon som har en mensfläck på sina byxor eller på ett lakan.

Mens har varit tabu länge, men håller det på att förändras? Ja, i alla fall i Sverige, enligt Rebecka Hallencreutz, ordförande i föreningen Mensen, som sprider kunskap om menstruation.

– Sverige ligger helt klart i framkant när det gäller mensaktivism, säger hon.

►LÄS MER: Mensmjukisar blev för mycket för Instagram

Men fortfarande är det en lång bit kvar innan världen hänger med i det svenska, nyväckta mensintresset.

– Till exempel är det i vissa låginkomstländer fortfarande ett jätteproblem att menstruerande inte vill gå till skola eller jobb för att de är rädda att mensen ska märkas. Det är ett tabu som går flera tusen år tillbaka och det försvinner inte över en natt, säger Rebecka Hallencreutz.

Som ”mensaktivist” arbetar hon för att sprida kunskap om den menstruerande kroppen. Det går långsamt framåt, tycker hon.

– Mensrelaterade sjukdomar är fortfarande okända och lågprioriterade inom vård och forskning, men förhoppningsvis går utvecklingen mot att vi tar itu med dessa problem.

Ny bok ska hjälpa dig att ”bli vän med din PMS”

I dagarna kommer dessutom boken ”Bli vän med din PMS”, skriven av Lisa Eriksson, 29. Hon led själv svårt av sin PMS och letade efter en bok som kunde förklara vad som hände i hennes kropp när hon mådde så dåligt att hon övervägde att operera bort sin livmoder.

– Men en sådan bok fanns inte, så jag bestämde mig för att jag fick skriva den själv, säger hon.

►LÄS MER: Menskopp kan rädda liv

Det är ingen slump att boken kommer just nu, i en våg av allmänt tabubrytande kring mens.

– PMS hänger ihop med den hälsoboom som äntligen har fått fäste i Sverige. Kost och träning är nära sammankopplad med hur du mår hormonellt, vilket också rullar ut röda mattan för att kunna inleda ett samtal om det, säger Lisa Eriksson.

Själv blev hon ständigt påverkad av sin PMS, ibland så lång tid som två veckor innan menstruationen skulle börja. Oro, ångest och nedstämdhet var bara några av symtomen.

►LÄS MER: Varför blir vi äcklade av mens?

– Jag vet inte hur många gånger jag har ställt mig frågan – är jag galen? Jag har bråkat med kärleken, hyperventilerat på jobbets toalett, jag har gråtit bakom solglasögon och jag har tackat nej till fester för jag har mått för dåligt. Man blir ju tokförbannad när man tänker på hur många år som det har varit total tystnad kring något som påverkar så många och som relativt enkelt kan hjälpa många bara vi börjar prata om det, säger Lisa Eriksson.

Genom att lära sig förstå sin menscykel, äta PMS-vänligt, träna i synk med cykeln och jobba mentalt har hon börjat må bättre, men visst har vissa i hennes omgivning rodnat och dragit efter andan när de hört om hennes annorlunda bokämne. 

– Vissa blir otroligt obekväma bara man nämner ordet PMS. Men livet är för kort för att lida, så sluta prata blod och börja prata hälsa. Och våga skämta om mens. Humor är alltid förlösande.

 

 

Gustav Hugosson
Lisa Eriksson har skrivit boken ”Bli vän med din PMS”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mens