Hormoner kan göra att du både blir hård och lös i magen under olika delar av menscykeln, enligt Åsa Ernevik, barnmorska på RFSU.
Hormoner kan göra att du både blir hård och lös i magen under olika delar av menscykeln, enligt Åsa Ernevik, barnmorska på RFSU.

Tycker du att det känns jobbigt att fråga din barnmorska om varför ditt bajs och din sexlust förändras när du har mens? Lugn, Metro ställer frågorna åt dig.

Vad är det för gojs som kommer ut med mensen, alltså det som inte bara är blod utan lite tjockare?

– Det är lite slemhinna, lite sekret från livmodertappen. Vi har ju också det vanliga slidsekretet som är med. Så det är en mix av lite allt möjligt som kommer ut när man har mens. Inte bara rent blod, säger Åsa Enervik, barnmorska på RFSU.

Varför blir jag lös i magen när jag har mens?

– Det är hormonellt betingat. Hormonerna kan göra att du blir hård i magen i en viss del av menscykeln, sen kommer det som en lättnad att man blir lös i magen när mensen är på gång.

Varför blir jag kåt när jag har mens?

–Det är rätt vanligt att det är på det sättet. Om man tittar på menscykeln så kan man se att sexlusten kan variera. För många peakar sexlusten före en ägglossning och sedan brukar den dämpas lite igen. Så det kan ske under mensen eller strax efter.  Man kan också känna lättnad när mensen kommer och pms eller pmds släpper, om man har den typen av besvär. Då kan det vara jättehärligt att ha lust igen.

Är det sant att orgasm hjälper mot mensvärk?

– Ja, det är helt sant. Det är jättebra med orgasmer för det triggar verkligen igång kroppens smärtlindringssystem. På samma sätt som när du tränar.

Vad händer om man glömmer att ta ut tampongen och den sitter i länge?

– Det kan vara bra att gå till sin mottagning att kolla så att man inte har fått bakteriell vignos. Man kan ta prover och märker man att det finns något tecken på infektion, en bakteriell obalans i slidan, så får man behandling för det med antibiotika. Om man inte grejar att ta ut tampongen själv ska man gå till sin mottagning för att få hjälp att ta ut den.

Varför kan mensen ändra färg och konsistens under dagarna man har mens?

– I livmoderhålan så finns den här överblivna slemhinnan som ska blöda ut. En del av mensblodet är rent blod, en del är koagulerat blod, en del av mensen är lite hinna. Så det är bara därför. I början kan det vara ljusare, lite mer riklig mens, och på slutet kan det bli mer som en brunaktig flytning. Då är det på väg att ta slut.

Är det sant att mensen synkar mellan kvinnor?

– Det där har man ju alltid trott och jag tycker det är en fin tanke, men det finns ingen forskning som stödjer att det är på det sättet. Det är slump tror man. Tyvärr.

Hur mycket mens är för mycket mens?

–Att säga ett exakt mått säger inte så mycket, men om du blöder igenom mensskydd efter mensskydd är det för mycket och då borde man söka vård.

Hur orolig borde jag vara för tampongsjukan?

– Inte särskilt orolig för de allra flesta får ju ut sin tampong och byter den i tid. Men har man glömt en tampong så ska man så klart ha koll på hur man mår och då tänker jag på tecken på infektion: att flytningarna luktar illa eller att man har ont. Om man är orolig så kan man gå till barnmorskan och göra en undersökning. Men om man byter den som man ska och är ren om händerna när man sätter in den behöver man inte vara orolig. TSS (Toxic shock syndrome) är så otroligt ovanligt, men får man det så är det väldigt allvarligt. Då måste man få behandling snabbt.

LÄS MER: Desiré, 17, måste stanna hemma på grund av mensvärk: ”Känns som knivhugg”

LÄS MER: Därför lider vi olika mycket av mensvärk

LÄS MER: Quiz: Hur mycket kan du egentligen om mens?

LÄS MER: Debatt: Ingen ska behöva lära sig att leva med ”mensvärken”

LÄS MER: Så är det att ha mens i andra delar av världen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mens