Suget efter en chokladkaka, en påse chips eller en pizza kan ibland kännas oemotståndligt. Men varför får vi cravings för olika saker och vad beror det på? Metro har frågat två experter.

Varför får vi cravings?

Det finns många orsaker till att du kan drabbas av ett plötsligt infall av sug efter något sött, salt eller fett. Den vanligaste är enkel. Du är egentligen hungrig och behöver näring.

– Ofta har sug och cravings förklarliga orsaker i kroppen, till exempel att du har fått i dig för lite energi under dagen, vilket gör att du blir sugen på något som ger snabb energi. En klassiker är också när du blir sugen på något vid 15-tiden, när lunchen har gått ut i kroppen och energinivåerna börjar dippa. Då vill du ha någonting för att klara eftermiddagen, säger näringsfysiologen Anna Hjort.

Enligt Anki Sundin, också hon näringsfysiolog, blandar vi ihop den fysiologiska hungern med att få sug.

– När det börjar bli eftermiddag och du börjar bli sugen på en bulle är det självklart egentligen inte det som kroppen vill ha, det är bara så som vi tolkar det. Kroppen vill ha näringsrik mat, berättar hon.

LÄS MER: Bli av med sockersuget på ett naturligt sätt

Hur kan jag göra för att slippa cravings?

– Lösningen på det kan vara enkel. Orkar du stå emot suget efter bullen och i stället äter ett ägg eller en grov macka med ost kan sötsuget ge med sig efter ett tag, säger Anki Sundin.

För att slippa energidipparna under dagarna, och undvika att känna dina cravings, är det viktigt att äta en stabil kost.

– Man talar om en så kallad ”second meal-effekt”, att det du äter till frukost påverkar hur mätt du är till lunch, och det du äter till lunch påverkar hur mätt du är till middag. Därför gäller det att hitta en kost som gör att du håller dig stabil under dagen och inte får energidipparna, säger Anna Hjort.

Om du kämpar med att stå emot ett sug, choklad till exempel, finns det ett misstag du inte ska göra, enligt Anna Hjort. Tänk inte på att du inte ska äta choklad.

– Då kan du istället bli ännu mer sugen, eftersom hjärnan inte klarar av negationer. Då blir du bara hela tiden påmind om choklad.

Varför får vi cravings efter olika saker?

Men vad är det som påverkar vad vi har för slags cravings? Vissa kanske blir extra sugna på godis eller choklad, andra på chips eller salta pinnar.

– Vad vi blir extra sugna på beror sannolikt på vad vi är vana vid. Är vi vana att äta sött blir vi sugna på godis, och är vi vana att äta salta snacks blir vi sugna på chips till exempel, berättar Anki Sundin.

LÄS MER: Experten: Så blir du av med ditt sockerberoende

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset