Om boule och örtbad är skattefria förmåner som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda borde ridning också vara det, anser debattskribenterna.
Om boule och örtbad är skattefria förmåner som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda borde ridning också vara det, anser debattskribenterna.

När man ser över den friskvård som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefritt så finns bastubad, boule, stretching och saltrum med på Skatteverkets lista. Men inte ridsport. Det är dags för regeringen att börja agera, skriver Marie Angselius och Anna Wallberg.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

På Skatteverkets lista över skattefria förmåner inom motion och friskvård finns bastubad, boule, stretching och saltrum. Det vill säga det är delar av den friskvård som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefritt. Inget ont om boule, men är det rimligt att denna sport är klassad som motion, medan ridning inte är det? Är örtbad friskvård, men inte ett svettigt pass på hästryggen?

Så här står det på Skatteverkets hemsida:  ”Sporter som kräver dyrare redskap och kringutrustning, som golf, segling, ridning och utförsåkning räknas inte som friskvård.” Enligt Skatteverket är ridning alltså en dyr materialsport, medan ishockey inte är det. Alla som någon gång hållit på med ishockey vet att man oftast varken kan låna skridskor eller skydd i ishallen. Trots att materialpriserna för att utöva sporterna är relativt lika, inkluderas mannens ishockey inom ramen för friskvårdsbidraget, men inte kvinnans ridning.

LÄS MER: Hästar farligare än giftiga djur

Om finansminister Magdalena Andersson besökte en ridskola så skulle hon snart upptäcka att både ridhjälm och skyddsväst nästan alltid ingår. Det vill säga att rida på en ridskoleverksamhet kräver inte någon dyr utrustning. Man kan låna både hjälm, säkerhetsväst och spö – och hästens utrustning ingår i hyran. Ridsporten har högst andel kvinnor (90 procent) av alla Sveriges idrottsförbund. Det är en sport som kan utövas av alla och där nästan alla kan delta. Ridsporten är till och med en av de största idrotterna för personer med funktionsnedsättningar.

Inför valet 2014 sa alla partier, förutom Vänsterpartiet, ja till ridning som friskvård. Trots ett flertal motioner har ingenting skett under denna mandatperiod och det verkar som om dagens regering sviker oss alla som sysslar med ridsport ännu en gång.

LÄS MER: Marcus Leifby: 5 fördomar om ridsport jag inte vill höra igen

Det finns närmare 900 ridskolor i Sverige, i snitt 1,5 per kommun i Sverige. Det är unikt i världen, både när det gäller omfattning och tillgänglighet. Finansminister Magdalena Andersson kanske skulle göra ett besök i verkligheten, ut till ladorna?

För utöver skatteverkets sakfråga, med den helt felaktiga slutsatsen att ridsport alltid kräver dyr utrustning så finns det många fördelar med att stimulera ridsporten ytterligare, långt bortom stallbacken. Ridsporten är en plantskola för ledarskap. Friskvårdsavdragets syfte måste ju rimligtvis vara att vi ska kunna ha möjlighet till att motionera oss friska och minska stress. Det är dags för regeringen att börja agera.

Metro-tv: Systrarna Elfstrand

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström bör omgående tar ridsporten på allvar och tillsätta en snabbutredning genast. Magdalena Anderssons finansdepartement bör ge Skatteverket ett konkret uppdrag att se över frågan om att omfatta ridsport i friskvårdsbidraget.

Marie Angselius, stalltjej, entreprenör och grundare av Angselius Rönn

Anna Wallberg, VD på AP-ridutveckling

Fakta om debattörerna

Anna Wallberg. Anna är diplomerad C-tränare och aktiv tävlingsryttare i dressyr.  Hon driver AP-ridutveckling i Stockholm, har tränat kända svenska profiler inför Stjärnornas hoppning och medverkat i Stjärnhoppningen på SVT Barnkanalen.

Marie Angselius. Entreprenör och grundare av konsultbolaget Angselius Rönn. Marie har under sin karriär slagits av hur många kvinnliga chefer i hennes nätverk som har ridsportsbakgrund. Marie är aktiv dressyrryttare på AP-ridutveckling.

Fakta om debatten

  • Ridsport har en namninsamling för rätten till friskvårdsbidrag, som även finns på Ridsports hemsida.
  • Cirka 5 miljoner ridtimmar genomförs varje år på landets ridskolor.
  • Svenska Ridsportförbundet har cirka 155 000 medlemmar, varav 90% tjejer (2015).

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset